foto: EPA/Scanpix
Igaunijas prezidente ar Merkeli runā par Ukrainu un elektronisko valsts pārvaldi
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Vācijas kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2019. gada 4. jūnijs, 16:15

Igaunijas prezidente ar Merkeli runā par Ukrainu un elektronisko valsts pārvaldi

Jauns.lv / LETA

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien Berlīnē runāja par elektroniskās valsts pārvaldes un digitālās sadarbības jautājumiem, kā arī notikumu attīstību Ukrainā.

"Igaunijas pieredze elektroniskās valsts pārvaldes veidošanā un īstenošanā joprojām raisa interesi Eiropā un citviet. Mūsu elektroniskā valsts pārvalde ir lielāka nekā mūsu ģeogrāfiskie vai ekonomiskie rādītāji ļautu," pēc tikšanās sacīja Kaljulaida, kura Vācijā ieradusies darba vizītē.

Valsts prezidente uzsvēra, ka elektroniskās valsts pārvaldes izveidē nozīme ir gan motivējošas tiesību normu vides izveidei, gan publiskā un privātā sektora sadarbībai, radot kopīgus risinājumus un garantējot plašu izmantojumu. Kaljulaida arī norādīja, ka cilvēkiem ir jāapliecina, ka viņu dati labāk pasargāti ir elektroniskā valsts pārvaldē, nevis drukātā papīra formātā.

Runājot par Ukrainu, gan Kaljulaida, gan Merkele uzsvēra, ka liela nozīme ir Ukrainas nepārtrauktai virzībai uz Eiropu un konflikta turpmākai risināšanai Normandijas formātā.

"Mums jādod skaidrs signāls arī Austrumu partnerības programmā, ka ir iespējama tālāka virzība pēc programmas, ja valstī ir pietiekams progress un veiksmīgas reformas," Igaunijas prezidentes teikto citēja viņas preses dienestā.

Tāpat Kaljulaida ar Merkeli runāja par Eiropas Padomes Parlamentāras asamblejas darbu un uzsvēra, ka visos sadarbības formātos jāsaglabā to vērtības.

Šonedēļ Igaunijas prezidente darba vizītē apmeklē ne tikai Vāciju, bet arī Slovēniju un ASV.

Berlīnē viņa tikās ar Merkeli konferences "Vācijas rūpniecības diena" laikā. Tas ir lielākais ikgadējais Vācijas Rūpniecības federācijas (BDI) pasākums.

Trešdien Ļubļanā Kaljulaida apmeklēs Trīs jūru iniciatīvas samitu, kurā pulcēsies visu trīs Baltijas valstu, Austrijas, Bulgārijas, Čehijas, Horvātijas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas un Ungārijas valstu vadītāji.

Savukārt ceturtdien Igaunijas prezidente sāks darba vizīti ASV, kur apmeklēs pasākumus saistībā ar Igaunijas centieniem kļūt par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes nepastāvīgo locekli. Piektdien ANO galvenajā mītnē Ņujorkā sāksies balsojums par ANO Drošības padomes nepastāvīgo locekļu vietām 2020.-2021.gadā.