foto: EPA/Scanpix
Ukrainas jaunais prezidents Zelenskis dodas uz Briseli
2019. gada 4. jūnijs, 09:45

Ukrainas jaunais prezidents Zelenskis dodas uz Briseli

Jauns.lv / LETA

Ukrainas jaunais prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien savā pirmajā ārvalstu vizītē ieradīsies Briselē, kur viņš ar NATO un Eiropas Savienības (ES) amatpersonām runās par drošības situāciju Ukrainas austrumos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēlēšanu kampaņas gaitā Zelenskis solīja turpināt centienus, lai panāktu Ukrainas uzņemšanu Ziemeļatlantijas aliansē un ES.

Zelenskis otrdien Briselē tiksies ar Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru un NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, bet trešdien - ar Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku.

Sarunās Zelenskis plāno izvirzīt jautājumu par situāciju Ukrainas austrumos, kā arī "diskutēt par veidiem, kā intensificēt starptautiskos centienus, lai izbeigtu karu", vēl pagājušajā nedēļā, kad tika izziņota vizīte, pavēstīja prezidenta birojs.

Šo kara apturēšanu inaugurācijas runā Zelenskis pieteica kā vienu no galvenajām prioritātēm.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai  piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas  austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.