foto: AFP/Scanpix
Zviedrijā apspriež iespējas veidot tribunālu "Islāma valsts" ārvalstnieku tiesāšanai
Afgāņu drošības spēki konvojē gūstā saņemtos džihādistus.
Pasaulē
2019. gada 3. jūnijs, 20:13

Zviedrijā apspriež iespējas veidot tribunālu "Islāma valsts" ārvalstnieku tiesāšanai

Jauns.lv / LETA

Eksperti no vairākām Eiropas valstīm pirmdien Zviedrijā pārrunājuši iespējas veidot starptautisku tribunālu, kurā tiesātu ārvalstniekus, kas karojuši džihādistu grupējuma "Islāma valsts" rindās Sīrijā un Irākā.

"Par slepkavību, teroristiskiem noziegumiem, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci nedrīkst palikt nesodīts, tas attiecas uz visām konfliktā iesaistītajām pusēm," žurnālistiem sacīja Zviedrijas iekšlietu ministrs Mikaels Dambergs.

Viņš norādīja, ka piektdien par sanāksmes rezultātiem informēs citu Eiropas Savienības dalībvalstu iekšlietu ministrus.

Dambergs piebilda, ka ir nepieciešamas arī sarunas ar konflikta pārņemtā reģiona valstīm.

Nīderlande, kas arī piedalījās sanāksmē, pirmdien paziņoja, ka septembrī Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā organizēs ministru līmeņa sanāksmi par šo jautājumu.

Tribunālu plānots izveidot reģionā, bet Zviedrijas iekšlietu ministrs uzsvēra, ka ir pāragri runāt par tā atrašanās vietu un iespējamo finansējumu.

Vēl viena problēma saistībā ar tribunāla izveidi ir jurisdikcija. Vairākās konfliktā iesaistītajās reģiona valstīs spēkā ir nāvessods, bet, kā norādīja Dambergs, tribunāls varētu to atrisināt.

"Zviedrija labprātāk atbalstītu atrašanās vietu reģionā, jo liecinieki un pierādījumi būtu netālu," sacīja ministrs.

Jautājums kļuvis īpaši aktuāls pēc tam, kad Sīrijas austrumos kritis pēdējais "Islāma valsts" bastions. Kurdu vadītie Sīrijas demokrātiskie spēki ir sagūstījuši simtiem "Islāma valsts" kaujinieku, tostarp daudzus eiropiešus.

"Islāma valsts" tiek vainota par daudzām zvērībām, tostarp gūstekņu masu slepkavībām, kā arī jezīdu reliģiskās minoritātes paverdzināšanu.

Vienlaikus tiesa Irākā pirmdien vēl diviem Francijas pilsoņiem piesprieda nāvessodu par dalību "Islāma valstī". Spriedums nozīmē, ka kopš pagājušās nedēļas nāvessods Irākā piespriests 11 džihādistiem no Francijas.

Zviedrijas valdība paziņoja, ka uz sanāksmi par iespējamo tribunāla veidošanu ir uzaicinājusi ierēdņus no Beļģijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas Vācijas un citām valstīm, kā arī Eiropas Savienības un Apvienoto Nāciju Organizācijas komandas, kas izveidota "Islāma valsts" noziegumu izmeklēšanai (UNITAD).