foto: EPA/Scanpix
Izraēlas Knesets debatē par parlamenta atlaišanu
Knesets balsos otrajā un trešajā lasījumā par parlamenta atlaišanas likumprojektu.
Pasaulē
2019. gada 29. maijs, 14:53

Izraēlas Knesets debatē par parlamenta atlaišanu

Jauns.lv / LETA

Izraēlas parlaments trešdien sāka debates, kas noslēgsies ar lēmumu, vai valstī tiks rīkotas šogad jau otrās parlamenta vēlēšanas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Knesets balsos otrajā un trešajā lasījumā par parlamenta atlaišanas likumprojektu, kas šonedēļ jau tika pieņemts sākotnējā un pirmajā lasījumā.

Premjerministram Benjaminam Netanjahu līdz pusnaktij ir jāizveido jaunā valdība, bet koalīcijas veidošanas sarunas ir nonākušas strupceļā.

Ja likumprojekts tiks abos lasījumos apstiprināts, Izraēlā parlamenta ārkārtas vēlēšanas gaidāmas augusta beigās. Tas nozīmētu līdz šim nebijušu situāciju - divas parlamenta vēlēšanas viena gada laikā.

Netanjahu saņēma mandātu veidot jauno valdību pēc uzvaras 9.aprīlī notikušajās vēlēšanās, bet līdz šim nav parakstījis nevienu vienošanos ar potenciālajiem koalīcijas partneriem.

Ja Netanjahu neizdosies izveidot valdību noteiktajā termiņā, tad parastos apstākļos prezidents Reuvens Rivlins valdības veidošanu uzticētu citam Kneseta loceklim.

Tomēr premjers šādu situāciju cenšas nepieļaut, panākot, ka Knesets nobalso par parlamenta atlaišanu un tiek izsludinātas jaunas vēlēšanas, kurās viņš cer gūt uzvaru.

Galvenās problēmas koalīcijas sarunās Netanjahu rada strīds starp bijušā aizsardzības ministra Avigdora Lībermana labējo, sekulāro partiju "Yisrael Beiteinu" un reliģiskajām partijām par obligātās karaklausības pilnīgu attiecināšanu arī uz ultraortodoksālajiem ebrejiem. Ultraortodoksālie semināru studenti izvairās no dienēšanas armijā, kas ir obligāta, jo viņiem ir tiesības vairākkārt atlikt dienēšanu.

Lībermans kā priekšnoteikumu savas partijas dalībai valdības izvirzījis prasību pieņemt likumu par iesaukšanu armijā. Strīds par dienestu jau gadiem turpinās starp sekulārajām un reliģiskajām partijām.

"Yisrael Beiteinu" Knesetā ir pieci deputātu mandāti. Divām ultraortodoksālo jūdaistu partijām - "Šas" un "Apvienotais Toras jūdaisms" - ir 16 vietas parlamentā un tās asi iebilst pret tādu likumprojektu.

Netanjahu, kura vadītajai labējai partijai "Likud" ir 35 mandāti parlamentā, valdības koalīcijas izveidei ir nepieciešamas visas trīs partijas.

Prezidents Rivlins uzticēja Netanjahu veidot valdību pēc pagājušajā mēnesī notikušajām parlamenta vēlēšanām, jo atbalstu Netanjahu bija pauduši 65 no 120 Kneseta deputātiem.

Netanjahu ir premjerministrs kopš 2009.gada. Viņš vadīja valdību arī no 1996. līdz 1999.gadam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas