foto: REUTERS/SCANPIX
Boltons: Aiz uzbrukumiem kuģiem AAE piekrastē "gandrīz vai noteikti" stāv Irāna
ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons par uzbrukumiem kuģiem vaino Irānu.
Pasaulē
2019. gada 29. maijs, 11:23

Boltons: Aiz uzbrukumiem kuģiem AAE piekrastē "gandrīz vai noteikti" stāv Irāna

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons trešdien sacīja, ka aiz šomēnes notikušajiem uzbrukumiem kuģiem Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) piekrastē "gandrīz vai noteikti" stāv Irāna.

Četriem kuģiem, arī diviem Saūda Arābijas tankkuģiem, uzbrukts ar "jūras mīnām gandrīz vai noteikti no Irānas", preses konferencē AAE galvaspilsētā Abū Dabī sacīja Boltons.

ASV eksperti darbojas piecu valstu speciālistu grupā, kas izmeklē Omānas līcī AAE piekrastē notikušos uzbrukumus, kuros tika nodarīti bojājumi četriem kuģiem.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn maijā paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno sankcijas, spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās saasinājusies.

Irānas prezidents Hasans Ruhani šomēnes paziņoja, ka Irāna pārtrauks ievērot atsevišķus kodolvienošanās aspektus, ja pārējās Rietumvalstis, kas parakstījušas vienošanos, nenodrošinās solīto sankciju atcelšanu.

ASV paziņojušas, ka nosūta uz Tuvajiem Austrumiem aviācijas bāzes kuģi, šādi reaģējot uz Teherānas draudiem slēgt Hormuza šaurumu, kas atrodas svarīga kuģošanas maršruta ceļā.

AAE 12.maijā paziņoja, ka to piekrastē četri tirdzniecības kuģi tikuši pakļauti sabotāžas aktiem.

Divas dienas vēlāk Saūda Arābija paziņoja, ka pret divām naftas cauruļvadu atbalsta stacijām Rijādas provincē vērsti sprāgstvielām pildītu bezpilota lidaparātu uzbrukumi.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.