foto: unsplash.com
Somijas uzņēmēji satraukti par Igaunijas plāniem pazemināt alkohola akcīzes nodokli
Ilustratīvs foto.
2019. gada 28. maijs, 23:37

Somijas uzņēmēji satraukti par Igaunijas plāniem pazemināt alkohola akcīzes nodokli

Jauns.lv / LETA

Somijai nekavējoties jāreaģē uz Igaunijas plāniem par 25% pazemināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu nolūkā iegrožot pārrobežu tirdzniecību ar Latviju, paziņojusi Somijas Pārtikas preču tirdzniecības asociācija un somu alkohola ražotāji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā uzskata asociācijas izpilddirektors Kari Luoto, pretējā gadījumā pastāv risks, ka Somijā pieaugs no Igaunijas ievestā alkohola īpatsvars un valsts zaudēs nodokļu ieņēmumus no alkohola pārdošanas.

Tikmēr Somijas Nacionālā veselības un labklājības institūta eksperts Tomass Karlsons norādījis, ka alkohola apjoms, ko somi ieved no Igaunijas, pēdējo gadu laikā sarucis, tādēļ, iekams lemt par konkrētiem soļiem, Somijai vispirms būtu jāizvērtē, kā to ietekmēs Igaunijas politika alkohola jomā.

Arī Somijas Alus un bezalkoholisko dzērienu ražotāju federācija uzskata, ka Igaunijas lēmumu nedrīkst atstāt bez ievērības, ja Somija grib saglabāt savus akcīzes nodokļa ieņēmumus pašreizējā apmērā.

Kā ziņots, Igaunijas parlaments otrdien pieņēma izskatīšanai valdošās koalīcijas iesniegto likumprojektu, kas paredz no 1.jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokli daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem.

Likumprojekta pavadvēstulē teikts, ka šīs pazemināšanas nolūks ir dot iespēju uzņēmējiem samazināt cenas, lai tādējādi samazinātos alkohola daudzums, ko privātpersonas Igaunijā ieved no Latvijas.

Akcīzes nodokļa pazemināšana daļai alkoholisko dzērienu Igaunijā varētu samazināt alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomu Latvijā un palielināt to Igaunijā, norādīts pavadvēstulē.

Likumprojektu iesniegušas visas trīs valdošās koalīcijas partijas - Centra partija, Konservatīvā tautas partija un "Tēvzeme".

Par šādu akcīzes nodokļa pazemināšanu daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem - pirmdien principiāli vienojās Igaunijas valdība. Vīnam akcīzes nodokli nav paredzēts pazemināt.

Pašlaik Igaunijā akcīzes nodoklis alum ir 16,92 eiro par hektolitru, bet stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem - 25,08 eiro par hektolitru.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās