foto: REUTERS/SCANPIX
Šveices valdība neparakstīs vienošanās projektu ar ES
Šveices valdības pārstāvji Cīrihē pie Šveices Nacionālā muzeja.
Pasaulē
2019. gada 23. maijs, 21:42

Šveices valdība neparakstīs vienošanās projektu ar ES

Jauns.lv / LETA

Plaša spektra politisko spēku opozīcijas dēļ valdība jūnijā nespēs parakstīt vienošanās projektu par turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES), atsaucoties uz informētiem avotiem, ceturtdien ziņo aģentūra "Reuters".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pie visaptverošās vienošanās strādāts četrus gadus, un tās neparakstīšana izraisītu jaunu atsalumu Šveices un ES attiecībās.

Šveices valdība, domājams, grasās paziņot Briselei, ka neatrisināti palikuši vēl daudzi jautājumi, tādēļ vienošanos vēl nav iespējams parakstīt.

Nākamgad Šveicē gaidāms referendumu par kustības brīvības ierobežošanu starp Šveici un ES, par ko aktīvi cīnās galēji labējie. Gaidāmā cīņa šajā jautājumā jau nodēvēta par Šveices breksitu.

Šveice nav ES dalībvalsts, bet faktiski ir pieņēmusi bloka principus par darbaspēka kustības brīvību.

Kamēr Šveice nav parakstījusi vienošanās projektu ar ES, Eiropas Komisija (EK) draudējusi 2019.gada vidū vairs nepagarināt Šveices biržai piekļuvi bloka iekšējam tirgum.

Šveices vilcināšanās var negatīvi ietekmēt arī uz Šveices medicīnas tehnoloģiju firmas, ja Brisele nesteigsies ar rūpniecības standartu abpusēju atzīšanu šajā sektorā, bet Šveices zinātnieki var tikt izslēgti no ES pētniecības programmām.

ES sastāda 60% no Šveices ārējās tirdzniecības. Tā ir augsta cena, ko Šveices līderi acīmredzot tomēr ir gatavi maksāt.