foto: EPA/Scanpix
Milzu skandāls Austrijā: valdību pametīs visi Brīvības partijas ministri
Austrijas kanclers Sebastians Kurcs.
Pasaulē
2019. gada 20. maijs, 21:29

Milzu skandāls Austrijā: valdību pametīs visi Brīvības partijas ministri

LETA

Visi Brīvības partijas (FPOe) ministri pametīs savus amatus, šādu soli sperot pēc Austrijas kanclera Sebastiana Kurca paziņojuma par iekšlietu ministra Herberta Kikla atlaišanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Es prezidentam ierosināju atlaist iekšlietu ministru," pirms tam pirmdien paziņoja Kurcs, norādot, ka šādu soli spēris, lai garantētu pilnu izmeklēšanu par skandalozo video ar FPOe līderiem.

"Es stingri uzskatu, ka šobrīd mums ir nepieciešama pilna caurredzamība un pilnīgs, neatkarīgs skaidrojums," pavēstīja Kurcs.

Kikls bija atbildīgs par FPOe finansēm 2017.gadā, kad tika uzņemts video, sacīja Kurcs, skaidrojot, kāpēc nevēlas viņa atrašanos pagaidu valdībā, kas strādās līdz pirmstermiņa vēlēšanām septembrī.

Iepriekš pirmdien FPOe jaunais līderis Norberts Hofers paziņoja, ka partiju pārstāvošie ministri ir gatavi demisionēt Kikla atlaišanas gadījumā un Kurcs pavēstīja, ka sagaida šādu soli no Brīvības partijas puses.

"Es pieņemu, ka tā notiks," sacīja Kurcs, piebilstot, ka tādā gadījumā "līdz vēlēšanām brīvos amatus aizpildīs eksperti vai augsta ranga ierēdņi".

Tikmēr opozīcijā esošo sociāldemokrātu līdere Pamela Rendi-Vāgnere paziņoja, ka jāatkāpjas Kurcam un visai valdībai, lai tās vietā izveidotu pagaidu valdību no ekspertiem.

Tas būtu tikai "labs un noturīgs risinājums", pavēstīja Rendi-Vāgnere, noraidot Kurca ideju par Brīvības partijas ministru aizvietošanu ar ekspertiem.

Valdībā FPOe politiķi ieņem iekšlietu, ārlietu, aizsardzības, transporta un sociālo lietu ministru amatus.

Jau vēstīts, ka Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens ir izsludinājis pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas pēc vicekanclera Heinca Kristiāna Štrahes demisijas.

Krīzi Austrijas valdībā izraisīja piektdien vācu mediju publiskotais videoieraksts, kurā redzams, kā FPOe līderis Štrahe sievietei, kas uzdodas par kāda krievu oligarha radinieci, šķietami piedāvā dalību publiskajos iepirkumos apmaiņā pret politisko atbalstu.

Štrahe pēc tam atkāpās no vicekanclera amata un no FPOe vadības.

Kurcs sestdien paziņoja, ka viņa vadītā konservatīvā Tautas partija (OeVP) vairs nevar strādāt vienā koalīcijā ar Brīvības partiju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās