foto: EPA/Scanpix
Tramps: ja Teherāna uzbruks, tas būs "oficiāls Irānas gals"
ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2019. gada 20. maijs, 07:10

Tramps: ja Teherāna uzbruks, tas būs "oficiāls Irānas gals"

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien pauda nopietnu brīdinājumu Irānai, tviterī draudot, ka Irānai tas būs "oficiāls gals", ja tā gribēs karot.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ja Irāna grib karot, tas būs oficiāls Irānas gals. Nekad nedraudiet Savienotajām Valstīm," Tramps brīdināja tviterī.

Spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās pieaugusi, kopš ASV nosūtījušas uz Persijas līci aviācijas bāzes kuģi un bumbvedējus "B-52" "draudu" dēļ, kas, kā apgalvo Vašingtona, izriet no Irānas. Ārpus Savienotajām Valstīm šāds situācijas vērtējums lielā mērā tiek uztverts skeptiski.

foto: EPA/Scanpix
ASV prezidents Donalds Tramps.

No Baltā nama pēdējo dienu laikā dzirdami pretrunīgi signāli, savukārt ASV mediji vēsta par nesaskaņām Trampa kabinetā par to, cik liels spiediens būtu vēršams pret Irānu.

Trampa administrācija devusi rīkojumu pamest Irāku visam mazāk svarīgajam diplomātiskajam personālam, šo lēmumu pamatojot ar bažām, kas izriet no Irānas atbalstīto Irākas bruņoto grupējumu puses, un nosūtījusi uz reģionu aviācijas bāzes kuģi un bumbvedējus "B-52".

Svētdien Bagdādes Zaļajā zonā, kur atrodas valdības biroji un vēstniecības, ieskaitot ASV misiju, trāpīja "Katjušas" tipa raķete. Pagaidām nav skaidrs, kas stāv aiz šī uzbrukuma.

Kā vēsta ASV mediji, kareivīgi noskaņotais Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons uzstāj uz stingra kursa īstenošanu pret Irānu, bet citas amatpersonas administrācijā ir pret šādu nostāju.

Tramps nesen atzina, ka viņam Boltons ir "jāapvalda".

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs sestdien pauda pārliecību, ka reģionā neizraisīsies karš, sakot, ka Irāna ir pret to un ka nevienai pusei nevajadzētu būt "ilūzijām", ka Irānu var konfrontēt.

"Mēs esam pārliecināti - kara nebūs, jo mēs nevēlamies karu un nevienam nav ilūziju, ka viņi Irānu šajā reģionā var konfrontēt," vizītes noslēgumā Ķīnā sacīja ministrs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās