foto: Ekrānuzņēmums
Ēģiptieši balso par pārmaiņām, kas Sisi varu var paildzināt līdz 2030. gadam
Ēģiptieši piedalās referendumā.
Pasaulē
2019. gada 20. aprīlis, 14:50

Ēģiptieši balso par pārmaiņām, kas Sisi varu var paildzināt līdz 2030. gadam

Jauns.lv / LETA

Ēģiptē svētdien sācies trīs dienu referendums par konstitūcijas grozījumiem, kas ietver prezidenta Abdelfataha al Sisi pilnvaru termiņa pagarināšanu.

Balsošana referendumā turpināsies arī svētdien un pirmdien.

Savukārt ārvalstīs dzīvojošie ēģiptieši referendumā sāka balsot jau piektdien.

Ēģiptes parlaments otrdien ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja šos konstitūcijas grozījumus, lai gan kritiķi sūrojās, ka tie ir nekonstitucionāli un paredzēti autoritārisma konsolidēšanai.

foto: Ekrānuzņēmums
Ēģiptieši piedalās referendumā.

Šie grozījumi pagarina prezidenta amata termiņu no četriem līdz sešiem gadiem, arī turpmāk paredzot, ka persona var ieņemt prezidenta amatu divus termiņus pēc kārtas.

Saskaņā ar šiem grozījumiem Sisi pašreizējais amata termiņš tiks pagarināts par diviem gadiem līdz 2024.gadam, un viņam tiks ļauts kandidēt uz trešo pilnvaru termiņu, kas nozīmē, ka viņš varētu palikt pie varas līdz pat 2030.gadam.

Konstitūcijas grozījumi arī paredz lielāku armijas ietekmi politiskajā dzīvē, plašāku prezidenta kontroli pār tiesu varu un karatiesu jurisdikcijas paplašināšanu uz civiliedzīvotājiem.

Sisi kā armijas vadītājs 2013.gadā vadīja vēlētā prezidenta islāmista Mohameda Mursi gāšanu pēc masveida protestiem pret šī prezidenta varu.

2014.gadā Sisi tika ievēlēts par prezidentu uz pirmo amata termiņu, bet 2018.gada martā – uz otro amata termiņu.

Cilvēktiesību organizācijas ir plaši kritizējušas viņa valdību par represijām pret politiskajiem pretiniekiem.

Tēmas