foto: Ekrānuzņēmums
Vācijas prokuratūra izvirza apsūdzības kādam Štuthofas bijušajam apsargam
Vīrietis pērn prokuratūrai atzinies, ka redzējis, kā ieslodzītie vesti uz gāzes kamerām.
Pasaulē
2019. gada 18. aprīlis, 15:36

Vācijas prokuratūra izvirza apsūdzības kādam Štuthofas bijušajam apsargam

Jauns.lv / LETA

Vācijas prokuratūra izvirzījusi apsūdzības vēl vienam bijušajam nacistu koncentrācijas nometnes apsargam par līdzdalību ieslodzīto slepkavībās.

Hamburgas prokuratūra apsūdzējusi 92 gadus veco vīrieti par līdzdalību 5230 slepkavībās, kas pastrādātas deviņu mēnešu laikā, kamēr viņš Otrā pasaules kara beigu posmā pildījis dienesta pienākumus kā sargtorņa apsargs Štuthofas koncentrācijas nometnē, kas atradās netālu no toreizējās Dancigas, tagad Gdaņskas.

Kā vēsta laikraksts "Die Welt", brīvprātīgas vīrietis nopratināšanas laikā pērn prokuratūrai atzinies, ka redzējis, kā ieslodzītie vesti uz gāzes kamerām.

"Kāds labums būtu, ja es aizietu? Viņi vienkārši atrastu kādu citu," nopratināšanas laikā atzinis apsūdzētais. "Es jutu līdzi šiem cilvēkiem. Es nezināju, kāpēc viņi tur atradās. Es zināju, ka viņi ir ebreji, kas nav pastrādājuši nekādus noziegumus."

D., kurš tolaik bija 17 gadus vecs, SS dienestā esot iestājies vienīgi sirds vājuma dēļ, jo bijis derīgs tikai "garnizona dienestam".

Viņš apgalvo, ka nekad neesot atbalstījis nacistus.

Šobrīd dzīvi varētu būt palikuši tikai nedaudzi cilvēki, kas savulaik bijuši iesaistīti nacistu noziegumos, un Vācijas prokuratūra steidz tiesas priekšā saukt vēl atlikušos iespējamos kara noziedzniekus, kas visi ir jau ļoti lielā vecumā.

Pērn nācās apturēt prāvu pret kādu citu bijušo Štuthofas apsargu, jo aizdomās turamais tika atzīts par pārāk nespēcīgu, lai tiktu tiesāts. Aprīļa sākumā tiesa šo lietu izbeidza.

Savukārt 2015.gadā par līdzdalību 300 000 slepkavību notiesātais Oskars Grēnings, kas pazīstams arī kā "Aušvicas grāmatvedis", mira pagājušā gada martā, tā arī neuzsācis izciest viņam piespriesto četru gadu cietumsodu.

Tēmas