foto: REUTERS/SCANPIX
Uz ASV prezidenta krēslu pretendēs arī Masačūsetsas eksgubernators
Bijušais ASV Masačūsetsas štata gubernators Bils Velds.
2019. gada 16. aprīlis, 12:14

Uz ASV prezidenta krēslu pretendēs arī Masačūsetsas eksgubernators

Jauns.lv / LETA

Bijušais ASV Masačūsetsas štata gubernators Bils Velds pirmdien paziņoja, ka cīnīsies par republikāņu nomināciju 2020.gada Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanām, kļūstot par pirmo republikāni, kas nolēmis mest izaicinājumu pašreizējam prezidentam Donaldam Trampam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Es piedalos," pirmdien tviterī pavēstīja Velds. Eksgubernators mudināja amerikāņus stāties pretī "skolas pagalma huligānam", kas nonācis Ovālajā kabinetā.

Velds 2016.gada vēlēšanās bija Libertiešu partijas viceprezidenta amata kandidāts. Uz prezidenta amatu no šīs partijas togad kandidēja Gerijs Džonsons.

73 gadus vecais politiķis cer izmantot neapmierinātību republikāņu rindās. Tiesa gan, Trampam ir ievērojams atbalsts reģistrēto republikāņu vidū, un viņš joprojām ir partijas pamatdaļas favorīts.

Velds tiek uzskatīts par fiskāli konservatīvu un sociāli liberālu. Politiskās karjeras laikā viņam vairākkārt bijušas domstarpības ar partiju, kuru viņš tagad nolēmis vadīt.

Tā 2008.gada vēlēšanās viņš atbalstīja demokrātu Baraku Obamu, nevis republikāni Džonu Makeinu. Vēlāk gan Velds atzina, ka tā bijusi kļūda.

Divas minūtes garajā kampaņas video viņa komanda uzsvēra panākumus, Veldam esot Masačūsetsas gubernatora amatā no 1991. līdz 1997.gadam.

Panākumu vidū tiek minēts sabalansēts budžets, nodokļu samazināšana, korupcijas apkarošana un pabalstu sistēmas reforma.

Video arī kritizēti sievietes pazemojošie izteikumi, ar kuriem pazīstams Tramps, prezidenta ņirgāšanās par žurnālistu invalīdu, kā arī neīstenotie Trampa solījumi, ka Meksika maksās par robežmūri.

"Amerikai ir izvēle," uzvērts Velda kampaņas video. "Labāka Amerika sākas šeit."

Mūsdienās neviens kandidāts, kas metis izaicinājumu pie varas esošajam savas partijas prezidentam, nav izcīnījis nomināciju, un Velda cīņa pret Trampu nebūs viegla.

Tomēr pretenzijas uz republikāņu nomināciju var radīt spriedzi partijas iekšienē, vājināt Trampa kandidatūru un atsegt problemātiskos aspektus, ko pēc tam var izmantot otras partijas vēlēšanu konkurents.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās