Pasaulē
2019. gada 13. aprīlis, 08:25

Kims Čenuns paziņo, ka ASV jāmaina sava nostāja, un nosaka termiņu

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piektdien paziņoja, ka viņš ir atvērts trešajam samitam ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, ja ASV varētu piedāvāt abpusēji pieņemamus nosacījumus vienošanās noslēgšanai līdz gada beigām, sestdien ziņoja Phenjanas mediji.

Kims par to paziņoja, sakot runu Ziemeļkorejas nominālā parlamenta sesijā, vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

foto: Ekrānuzņēmums
"Mēs, protams, atzīstam par svarīgu risināt problēmas dialoga un sarunu ceļā. Tomēr ASV stila dialogs, vienpusēji uzspiežot savas prasības, mums nav piemērots un mums tas neinteresē," teica Kims.

Kims savā runā sacīja, ka februārī Vjetnamā notikušā viņa un Trampa samita neveiksmē ir vainojamas ASV vienpusējas prasības, tomēr viņa personīgās attiecības ar ASV prezidentu vēl arvien ir labas.

Tādas frizūras nēsā Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns

gallery icon
15

Tramps sestdien apliecināja, ka arī viņš ir atvērts idejai par trešo samitu ar Kimu.

"Es esmu vienisprātis ar Ziemeļkorejas Kimu Čenunu, ka mūsu personīgās attiecības saglabājas ļoti labas - iespējams, vārds "izcilas" pat būtu precīzāks - un ka trešais samits būtu labs, lai mēs pilnībā saprastu, kādās pozīcijās mēs esam," tviterī norādīja ASV prezidents.

"Es ar nepacietību gaidu dienu, kad nebūs nedz kodolieroču, nedz sankciju, un tad mēs varēsim vērot, kā Ziemeļkoreja kļūst par vienu no pasaules sekmīgākajām valstīm," piebilda Tramps.

Savukārt Kims piektdien atkārtoja agrākos apgalvojumus, ka Ziemeļkorejas ekonomika izturēs smagās starptautiskās sankcijas, kas noteiktas tās kodolieroču programmas dēļ, un ka viņš nebūs "apsēsts ar samitu rīkošanu ar ASV, alkstot pēc sankciju mīkstināšanas".

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un viņa limuzīna miesassargi

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns atgriezās atpakaļ ziemeļos, sēžot melnā limuzīnā, ko pavadīja miesassargi, kuri skrēja tam līdzās.

gallery icon
32

ASV ir paziņojušas, ka samits Vjetnamā beidzās bez vienošanās tāpēc, ka Ziemeļkoreja uzstādīja pārmērīgas prasības mīkstināt sankcijas apmaiņā pret ierobežotiem atbruņošanās pasākumiem.

"Mēs, protams, atzīstam par svarīgu risināt problēmas dialoga un sarunu ceļā. Tomēr ASV stila dialogs, vienpusēji uzspiežot savas prasības, mums nav piemērots un mums tas neinteresē," teica Kims savā runā.

"Mēs ar pacietību gaidīsim līdz gada beigām, lai ASV nāktu klajā ar drosmīgu lēmumu. Bet ir skaidrs, ka būs grūti rasties labai iespējai, kā pēdējā reizē."

Kims Čenuns - 2012.gada seksīgākais vīrietis

gallery icon
25