foto: EPA/Scanpix
Lielbritānijas valdība iecerējusi trešo balsojumu par "Breksita" vienošanos sarīkot piektdien
Lielbritānijas valdība iecerējusi trešo balsojumu par "Breksita" vienošanos sarīkot piektdien.
Pasaulē
2019. gada 28. marts, 15:18

Lielbritānijas valdība iecerējusi trešo balsojumu par "Breksita" vienošanos sarīkot piektdien

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas valdība ceturtdien paziņojusi, ka iecerējusi trešo balsojumu par premjerministres Terēzas Mejas panākto "Breksita" vienošanos rīkot piektdien.

Tomēr parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāja Andrea Līdsoma norādīja, ka valdība vēl gaida apakšnama spīkera Džona Berkova piekrišanu.

Kā ziņots, Berkovs iepriekš norādījis, ka valdība nevar pieprasīt trešo balsojumu par parlamenta jau divkārt noraidīto vienošanos, ja tajā netiek izdarīti būtiski grozījumi.

"Mēs apzināmies, ka jebkuram priekšlikuma, kas tiks izvirzīts rīt, jābūt saskaņā ar spīkera lēmumu," sacīja Līdsoma, piebilstot, ka pašreiz notiek sarunas.

Piektdiena, 29.marts, ir datums, kad sākotnēji bija paredzēta Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Jau vēstīts, ka Meja, trešdien tiekoties ar Konservatīvās partijas deputātiem, solīja atkāpties no amata tiklīdz tiks apstiprināta "Breksita" vienošanās.

ES līderi pagājušajā nedēļā samitā piekrita "Breksita" pagarinājumam, tam nosakot divus termiņus.

Viens no termiņiem ir 22.maijs - šajā datumā Lielbritānija no ES varētu izstāties gadījumā, ja šonedēļ Lielbritānijas parlaments nobalsos par izstāšanās vienošanos.

Savukārt gadījumā, ja parlaments tomēr nenobalsos par vienošanos, tad tai 12.aprīlī nāksies izstāties bez vienošanās vai lūgt vēl vienu "Breksita" pagarinājumu.

"Breksita" atlikšana uz ilgāku laiku nozīmētu, ka Lielbritānijai jāpiedalās maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Lielbritānijas parlamenta deputāti pirmdien nobalsoja par kontroles pārņemšanu pār "Breksita" turpmākās stratēģijas noteikšanu, lai gan likumdevēju starpā joprojām valda šķietami nepārvaramas domstarpības par to, kā būtu īstenojama izstāšanās no Eiropas Savienības, par ko 2016.gada referendumā nobalsoja 52% britu.

Trešdien parlaments balsoja par alternatīvām Mejas panāktajam "Breksita" līgumam, bet visi astoņi priekšlikumi tika noraidīti.