foto: EPA/Scanpix
Kazahstānas prezidents pēc teju 30 gadiem amatā paziņo par demisiju
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs.
Pasaulē
2019. gada 19. marts, 15:24

Kazahstānas prezidents pēc teju 30 gadiem amatā paziņo par demisiju

Jauns.lv / LETA

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, kurš prezidenta amatā atradies kopš valsts neatkarības iegūšanas 1991.gadā, otrdien paziņojis par demisiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Es esmu pieņēmis lēmumu pārtraukt savas pilnvaras prezidenta amatā," televīzijā uzrunā Kazahstānas tautai paziņoja 78 gadus vecais Nazarbajevs.

Pēc viņa teiktā, prezidenta pilnvaras pāriet parlamenta spīkeram Kasimam Žomartam Tokajevam, kurš zvērestu nodos 20.martā.

foto: EPA/Scanpix
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs.

"Pēc likuma prezidenta pilnvaru pārtraukšanas gadījumā viņa pienākumus izpilda parlamenta spīkers. Pēc tam notiks prezidenta vēlēšanas," norādīja Nazarbajevs.

Vienlaikus Nazarbajevs paliek Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas "Nur Otan" vadītāja amatos.

Pagājušajās vēlēšanās 2015.gadā Nazarbajevs tika ievēlēts uz piekto prezidenta pilnvaru termiņu, saņemot 97,75% balsu.

Kārtējām vēlēšanām būtu jānotiek 2020.gadā, taču eksperti pieļauj, ka tagad tās tiks rīkotas ātrāk.

Pirms mēneša Nazarbajevs atlaida valdību, sūdzoties, ka ar naftas resursiem bagātās valsts tautsaimniecībā "pozitīvas pārmaiņas nav panāktas".

Kazahstāna ar grūtībām atgūstas no 2014.gada naftas cenu krituma un kaimiņvalstij Krievijai noteikto sankciju ietekmes, un valstī vairojas neapmierinātība.

Pirms kļūšanas par Kazahstānas prezidentu Nazarbajevs no 1990.gada bija Kazahijas PSR vadītājs, līdz ar to viņš kopumā valsti vadījis teju 30 gadus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās