foto: AFP/Scanpix
Pēc kuģa avārijas Francijas krastam tuvojas naftas produktu plankums
Pirms kuģis nogrima, jūrā iegāzās aptuveni 45 konteineri.
Pasaulē
2019. gada 14. marts, 10:23

Pēc kuģa avārijas Francijas krastam tuvojas naftas produktu plankums

Jauns.lv / LETA

Francijas krastam ceturtdien tuvojas prāvs naftas produktu plankums, kas izveidojies, avarējot Itālijas tirdzniecības kuģim, uz kura atradās arī 45 konteineri ar "bīstamiem materiāliem", pavēstīja varasiestādes.

Desmit kilometrus garais un kilometru platais plankums vēl šajā nedēļas nogalē var sasniegt Francijas dienvidrietumu krastu pie Bordo pilsētas.

"Atbilstoši mūsu prognozēm fragmenti var sasniegt atsevišķus Jaunakvitānijas reģionus līdz svētdienai vai pirmdienai slikto laikapstākļu rezultātā, kas arī piesārņojuma likvidēšanas operāciju padara sarežģītāku," trešdien norādīja vides ministrs Fransuā de Rižī.

Lai likvidētu naftas produktu plankumu un sagatavotos krasta tīrīšanas darbiem, Francija iesaistījusi četrus kuģus, viņš piebilda.

foto: AFP/Scanpix
Pirms kuģis nogrima, jūrā iegāzās aptuveni 45 konteineri.

Uz kuģa "Grande America", kas bija ceļā no Hamburgas Vācijā uz Kasablanku Marokā, svētdienas vakarā izraisījās ugunsgrēks.

27 cilvēki, kas atradās uz kuģa, nākamajā dienā, ugunsgrēkam kļūstot bīstamākam, tika evakuēti, bet otrdien kuģis nogrimis 300 kilometrus uz rietumiem no Larošelas.

"Šobrīd iespējamu piesārņojuma risku pamatā rada 2200 tonnas mazuta, kas atradās kuģī," Brestā, Francijas Bretaņas reģionā, žurnālistiem sacīja reģionālās jūras pārvaldes priekšnieks Žans Luī Lozjērs.

Uz kuģa bijuši 363 konteineri, un no tiem 45 bijuši bīstami materiāli. Kuģis arī vedis 2000 automašīnas, paziņojis kuģa īpašnieks Itālijas uzņēmums "Grimaldi".

Pirms kuģis nogrima, jūrā iegāzās aptuveni 45 konteineri. Kuģis vedis arī 100 tonnas sālsskābes un 70 tonnas sērskābes.

Ķimikāliju radītais piesārņojuma risks "varētu būt ļoti lokāls", sacīja Lozjērs, piebilstot, ka to lielākā daļa jau esot sadegusi ugunī.

"Izšķīšana okeānā neradīs nopietnas sekas videi," norādīja amatpersona.