foto: Ekrānuzņēmums
Francija prezentē likumprojektu digitālā nodokļa ieviešanai
Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs skaidroja, ka šis nodoklis valstij varētu šogad nodrošināt aptuveni 500 miljonu eiro ienākumus, taču šis apjoms ātri vien varētu palielināties.
Pasaulē
2019. gada 6. marts, 16:37

Francija prezentē likumprojektu digitālā nodokļa ieviešanai

Jauns.lv / LETA

Francijas valdība trešdien prezentēja plānus ieviest 3% nodokli interneta pakalpojumu uzņēmumu valstī gūtajiem ienākumiem, kas ietekmēs tādus interneta milžus kā "Google", "Facebook" un "Amazon".

Šī likumprojekta mērķis ir cīnīties pret starptautiskajiem uzņēmumiem, kas lielāko daļu no saviem nodokļiem maksā Eiropas Savienības (ES) valstī, kurā atrodas to galvenā pārvaldes mītne, un bieži vien šīs nodokļu likmes ir ļoti zemas.

Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs prese konferencē norādīja, ka šis nodoklis ietekmēs interneta pakalpojumu uzņēmumus, kuru tirdzniecības apjoms pasaulē pārsniedz 750 miljonus eiro un 25 miljonus eiro Francijā. Tādējādi tiks pasargāti jaunuzņēmumi.

Šis nodoklis ietekmēs aptuveni 30 uzņēmumus, no kuriem liela daļa ir bāzēti ASV, bet arī Ķīnā un Eiropā.

Sagaidāms, ka trešdien prezentētais likumprojekts dažu nākamo mēnešu laikā tiks apstiprināts parlamentā.

Lemērs skaidroja, ka šis nodoklis valstij varētu šogad nodrošināt aptuveni 500 miljonu eiro ienākumus, taču šis apjoms ātri vien varētu palielināties.

Zemās nodokļu likmes, kas Eiropā piemērotas ASV tehnoloģiju gigantiem, vairākkārt izraisījušas Eiropas valstu iedzīvotāju neapmierinātību, taču ES valda sašķeltība attiecībā uz šī jautājuma atrisināšanu.

Īrija, kurā atrodas vairāku ASV tehnoloģiju gigantu Eiropas galvenās pārvaldes mītnes, vada nelielu grupu valstu, kas uzskata, ka jaunais nodoklis izraisīs pretreakciju pret Eiropas uzņēmumiem un sadusmos ASV.