foto: Pixabay.com
Gribēja aizbēgt no vardarbības, bet nonāca cietumā: Dienvidāfrika apsūdz Latvijas pilsoni pašas bērna nolaupīšanā
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2019. gada 26. februāris, 09:44

Gribēja aizbēgt no vardarbības, bet nonāca cietumā: Dienvidāfrika apsūdz Latvijas pilsoni pašas bērna nolaupīšanā

Jauns.lv / LETA

Dienvidāfrikas Republika lūgusi izdot Latvijas pilsoni tiesāšanai aizdomās par bērna nolaupīšanu - sieviete patlaban atrodas apcietinājumā Dānijā un Latvijas Ģenerālprokuratūra atteikusies pieņemt Eiropas apcietināšanas orderi, kas varētu paglābt sievieti no tiesas Dienvidāfrikā, vēsta laikraksts "Diena".

Kā noskaidrojis laikraksts, Latvijas pilsone vairākus gadus dzīvojusi un strādājusi Mozambikā un Dienvidāfrikas Republikā, un attiecībās ar kādu Dienvidāfrikas pilsoni viņai piedzimusi meita. Taču kopdzīve nav bijusi laimīga, un meitas tēvs kļuvis vardarbīgs. Sieviete gan saņēmusi policijas aizsardzību, meitas tēvam liedzot tuvoties viņai, taču tas neesot līdzējis.

Viņa ar bērnu no Dienvidāfrikas aizbēgusi uz Latviju, savukārt bērna tēvs darījis visu iespējamo, lai meitu atgūtu, vēsta "Diena". Rezultātā, kad sieviete pagājušā gada decembrī caur Dāniju mēģinājusi doties uz Mozambiku, kur viņai pieder viesnīca, izrādījies, ka uz viņas vārda izdots Eiropas apcietinājuma orderis, un sieviete Kopenhāgenā apcietināta.

Viņa joprojām atrodas Dānijas cietumā, gaidot lēmumu par savu tālāko likteni - tiesāšanu Dānijā vai izdošanu kādai citai valstij.

Kā vēsta "Diena", Dānijas varas iestādes piedāvāja Latvijai iespēju, ka tās pilsone tiek nodota tai "ar nosacījumu, ka šai dalībvalstij atbilstoši tās valsts tiesībām ir kompetence veikt kriminālvajāšanu attiecībā uz šo personu par ārpus tās valsts teritorijas izdarītajiem nodarījumiem". Tas nozīmē, ka tādā gadījumā Latvijā vajadzētu izmeklēt Dienvidāfrikā sākto kriminālprocesu.

Tomēr Latvijas Ģenerālprokuratūra Dānijas varasiestādēm norādījusi, ka šajā apsūdzībā tā nevar pieņemt Eiropas apcietināšanas orderi.

Atsaucoties uz kādu Eiropas Padomes pamatlēmumu, Ģenerālprokuratūra skaidrojusi, ka Eiropas apcietināšanas orderi var izsniegt tikai par darbībām, par kurām izsniegšanas dalībvalsts tiesībās paredzēts brīvības atņemšanas sods vai ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis, kura maksimālais ilgums ir vismaz 12 mēneši. Sieviete Dienvidāfrikā tiek apsūdzēta par "nolēmumu par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu", savukārt Latvijas Krimināllikumā par to nav paredzēts šāds - Eiropas apcietināšanas ordera izdošanai pietiekami ilgs sods.

Sievietei gan šajā lietā ir inkriminēti arī citi nodarījumi, vēsta "Diena". Dienvidāfrikas izdošanas lūgumā esot norādīts, ka sieviete tiek turēta aizdomās arī par bērna nolaupīšanu, par ko Latvijas Krimināllikums paredz kriminālatbildību un brīvības atņemšanu no trim līdz pat 12 gadiem.

Taču, kā norāda laikraksts, attiecībā uz citiem inkriminētajiem nodarījumiem Ģenerālprokuratūra esot norādījusi, ka nevarot "garantēt sievietes saukšanu pie kriminālatbildības gadījumā, ja Latvijas Republikā tiktu pārņemts Dienvidāfrikas Republikā ierosinātais kriminālprocess", jo esot jāņem vērā sievietes "izdarīto noziedzīgo nodarījumu raksturs un ar to saistītais pierādīšanas slieksnis".

Pamatojoties uz šiem argumentiem, Ģenerālprokuratūra norādījusi, ka šajā apsūdzībā tā nevar pieņemt Eiropas apcietināšanas orderi.

Dienvidāfrikas Republika kopā ar Izraēlu un Dienvidkoreju ir valstis, kas neatrodas Eiropā, bet ir Eiropas Padomes Izdošanas konvencijas dalībvalsts. Līdz ar to Dānijai - ja tā atzīs Dienvidāfrikas izdošanas lūgumu par pamatotu - bija divas iespējas. Viena jau iepriekš minētā. Savukārt otra - apmierināt Dienvidāfrikas izdošanas lūgumu un izdot Latvijas pilsoni tiesāšanai šīs valsts tiesā.

Papildus "Diena" noskaidrojusi, ka Latvijā pastāvīgi dzīvojošā sievietes māsa vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar diviem iesniegumiem, cita starpā aprakstot arī krimināltiesisko situāciju Dienvidāfrikā.

Uz aprakstītajiem faktiem Ģenerālprokuratūra atbildējusi, ka "Jūsu rīcībā esošā informācija par Dienvidāfrikas Republikā pastāvošo korupciju ir sniedzama Dānijas Karalistes kompetentajai iestādei, kas ir atbildīga par iespējamo izdošanu Dienvidāfrikas Republikai".

"Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras kompetencē nav Latvijas Republikas pilsoņu tiesību aizstāvība ārpus Latvijas Republikas teritorijas," piebilsts prokuratūras atbildē.

Tāpat sievietes māsa esot Ģenerālprokuratūrai norādījusi, ka viņas māsas bērna tēvs - Dienvidāfrikas pilsonis - mēģinājis viņu pašu Latvijā dažādos veidos vajāt. Saistībā ar viņa darbībām Valsts policija sākusi kriminālprocesu, vēsta "Diena".