foto: Facebook.com/Brie Kerschen
Varonīgā pusaudze, kura staigāja pieslēgta dzīvību uzturošajām iekārtām, mirusi
Pasaulē
2019. gada 14. februāris, 16:02

Varonīgā pusaudze, kura staigāja pieslēgta dzīvību uzturošajām iekārtām, mirusi

Jauns.lv

Apņēmīgā 16 gadus vecā jauniete Zeija Uvadija, kura vairāk nekā gadu pavadīja ASV Kanzasas štata slimnīcā pieslēgta dzīvību uzturošajām iekārtām pēc alerģiskas reakcijas no antibiotikām, mirusi, vēsta CNN. 

Par pusaudzes stāstu sāka interesēties mediji visā pasaulē pēc tam, kad  viņa izrādīja savu apņēmību staigāt un pat izpildīt fiziskus vingrinājumus, esot pievienota dzīvību uzturošajām iekārtām. 

Lai arī Zeija kļuva par visas slimnīcas varoni un cerību līdzīgiem pacientiem, viņas stāsts noslēdzies ar nelaimīgām beigām. Jaunietes māte “Facebook” paziņojusi par meitas nāvi. 

“Zeija nomira mājās, savā gultā, uz manām rokām,” “Facebook” raksta pusaudzes māte. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka Zeijas veselības likstas sākās 2017. gada oktobrī, kad pusaudzei parādījusies apgrūtināta elpošana. Viņa nespēja uzņemt vajadzīgo skābekli, taču neviens nezināja kāpēc. Tā kā Zeijas simptomi kļuva izteiktāki, meitenes vecāki nolēma viņu nogādāt slimnīcā. 

Ārsti veica vairākus testus, lai noskaidrotu, kas pēkšņi noticis ar 16 gadus vecas pusaudzes plaušām. Mediķiem izdevās noskaidrot, ka dīvainos simptomus izraisījusi smaga alerģiska reakcija pret antibiotikām, ko Zeija bija lietojusi nieru infekcijas novēršanai. 

“Es nezinu, vai mēs jebkad spēsim to 100% pierādīt, bet Zeijai bija tādi paši plaušu mazspējas simptomi, kā vēl pieciem pacientiem, kuri izrādījušies alerģiski pret konkrēto antibiotiku,” sacīja Bērnu slimnīcas ārste, daktere Džeja Millere. 
Bērnu slimnīcā pusaudze tika nekavējoties pievienota elpošanas aparātam, kas palīdzēja viņai elpot un uzturēt pie dzīvības. (Metode, ko dēvē par ekstrakorporālās membrānas oksigenāciju (ECMO), palīdz pacientiem ar akūtu elpošanas/sirds mazspēju, nodrošinot asins piesātināšanu ar skābekli.  Asins bagātināšanai ar skābekli izmanto mākslīgās asinsrites aparātam līdzīgu ierīci.).

16 gadus vecā Zeija ir pirmais pacients Kanzasas štata Bērnu slimnīcas vēsturē, kas spēja sēdēt, staigāt un pat ēst, būdama pievienota ECMO aparātam. 

“Viņa sākumā sāka sevi stumt augšā no gultas, bet vēlāk jau spēja pati saviem spēkiem piecelties un pat staigāt, to visu mana meita darīja, būdama pieslēgta dzīvību uzturošajam aparātam,” medijiem stāstīja Zeijas māte. 

Pēc teju 1,5 gadu pavadīšanas slimnīcā, Zeija beidzot tika izrakstīta. Lai arī viņai vairs nebija jābūt pievienotai ECMO aparātam, ikdienā meitenes dzīvību uzturēja apmēram 48 dažādi medikamenti un reizi mēnesī viņai bija jāatgriežas uz pārbaudēm slimnīcā. Mērķis bija atveseļot meitenes plaušas, lai nebūtu nepieciešama transplantācija.