foto: REUTERS/SCANPIX
Sīrijas Demokrātiskie spēki attīra ciemus no "Islāma valsts" paliekām
Sīrijas Demokrātiskie spēki attīrīšanas operācijas veic Šadžalas un Baguzas ciemos.
Pasaulē
2019. gada 14. februāris, 15:12

Sīrijas Demokrātiskie spēki attīra ciemus no "Islāma valsts" paliekām

Jauns.lv / LETA

ASV atbalstītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD), kuru kodolu veido kurdu karotāji, ceturtdien divus ciemus Sīrijas austrumdaļā turpināja attīrīt no teroristu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem, kas mēģina slēpties vietējo iedzīvotāju vidū, kā arī aiztur citus, kas cenšas bēgt kopā ar civilistiem, pavēstīja ASV vadītā koalīcija.

Attīrīšanas operācija notiek Šadžalas un Baguzas ciemos, kas atrodas netālu no robežas ar Irāku.

Daudzi kaujinieki, arī ārzemju karotāji, trešdienas vakarā padevušies QSD, pavēstīja kurdu amatpersona un aktīvisti. Līdz ar to kurdu spēki ir tuvu tam, lai pilnībā atgūtu apvidu, kas līdz šim atradies "Islāma valsts" kontrolē.

Vairāki "Islāma valsts" kaujinieki, arī daudzi ārzemnieki, kas bija nocietinājušies Baguzas ciemā, padevušies, sacīja QSD amatpersona Eijagers Ameds, precīzus skaitļus gan neminot.

Nelielajā teritorijā, kas joprojām ir "Islāma valsts" kontrolē, vairums palikušie ir irākieši un citi ārzemnieki, kā arī daži civilisti, viņš sacīja, piebilstot, ka sievietes un bērni turpina pamest anklāvu.

Baguzas un tuvīnās apkārtnes atbrīvošana iezīmētu beigas četrus gadus ilgušajai kampaņai centienos atkarot "Islāma valstij" teritorijas Sīrijā un Irākā.

Starptautiskās koalīcijas pārstāvis trešdien brīdināja - arī tad, ja "Islāma valsts" būs zaudējusi visas teritorijas, grupējuma draudi reģiona drošībai saglabāsies.

"Kaut arī "Islāma valsts ir uz sabrukuma robežas un fiziskā kalifāta beigas ir rokas stiepiena attālumā, tas nebūt nav signāls šis kampaņas noslēgumam," sacīja Lielbritānijas ģenerālmajors Kristofers Gika. "Mēs turpināsim vērsties pret viņiem, līdz šie draudi būs izskausti."

Džihādistu pozīcijas notur "Islāma valsts" elites karotāji, kuriem ir liela pieredze un kas cīnās neganti, sacīja QSD pārstāvis sakariem ar presi Mustafa Bali.

"Arī viņiem nav citu alternatīvu. Vai nu padoties, vai mirt," rezumēja Bali.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.