foto: REUTERS/SCANPIX
Sanfrancisko policija pēc 40 gadiem atsākusi meklēt sērijveida slepkavu, kurš gleznojis savus upurus
Skicē redzama aizdomās turamā skice no 1975.gada un blakus tai - skice, kurā ņemts vērā personas novecošanas faktors.
Pasaulē
2019. gada 12. februāris, 12:37

Sanfrancisko policija pēc 40 gadiem atsākusi meklēt sērijveida slepkavu, kurš gleznojis savus upurus

Jauns.lv

Pēc vairāk kā 40 gadiem Sanfrancisko policija atsākusi bēdīgi slavenā sērijveida slepkavas "Skicētāja" meklēšanu - noziedzinieks septiņdesmitajos gados bijis nopietns homoseksuālistu kopienas drauds. Viņš savus upurus pievilinājis, uzgleznojot viņu karikatūru, ziņo ārvalstu mediji.

Policija publicējusi jaunāko skici ar noziedzinieka potenciālo izskatu. Tāpat par noderīgu informāciju izsludināta 100 000 dolāru atlīdzība.

Tiek uzskatīts, ka meklētais vīrietis laika posmā no 1974. līdz 1975. gadam nodūris piecus vīriešus. Savu iesauku "Skicētājs" slepkava ieguva pēc tam, kad vairāki uzpuri, kuri spējuši izbēgt no uzbrukuma, pastāstījuši likumsargiem, ka uzbrucējs pirms tam viņus skicējis un apgalvojis, ka ir karikatūrists.

Slepkava savus upurus gaidījis pie Sanfrancisko Kastro apkaimes geju klubiem un restorāniem, pēcāk ar viņiem pārguļot un tad nāvīgi sadurot. Četru vīriešu līķi atrasti pludmalē, viens bijis noslēpts krūmos parkā. Tiek uzskatīts, ka "Skicētājs" centies nogalināt vēl vismaz 14 vīriešus.

foto: Morozova Tatiana/ddp images / Vida Press
Kastro apkaime, kurā "Skicētājs" noskatījis savus upurus.

Skici Sanfrancisko policija atklājusi preses konferencē. Tajā redzams aizdomās turamā portrets no 1975.gada un blakus tai - skice, kurā ņemts vērā personas novecošanas faktors. Policija cer, ka tādējādi šausminošo noziegumu upuri izcīnīs ilgi gaidīto taisnīgumu.

Policija aizdomās turamo aprakstījusi kā neliela auguma, vieglas miesasbūves afroamerikāņu izcelsmes vīrieti. Noziegumu veikšanas brīdī vīrietis esot bijis aptuveni 20 gadus vecs un tiek uzskatīts, ka viņš, iespējams, bijis kādas mākslas skolas students.

foto: REUTERS/SCANPIX
Skicē redzama aizdomās turamā skice no 1975.gada un blakus tai - skice, kurā ņemts vērā personas novecošanas faktors.

Kopā ar skici policija izplatījusi arī kādu anonīmu zvanu no 1974.gada 27.janvāra. Audioierakstā kāda persona ziņo par pludmalē atrastu līķi: "Man šķiet, ka šeit ir miris cilvēks. Es negribu iet pārāk tuvu, jo nekad nevar zināt, kas var atgadīties." Likumsargi cer atrast anonīmo zvanītāju, pateicoties kuram tika atrastas 50 gadīgā Džeralda Kavanoha mirstīgās atliekas.

"Pat tagad šis stāsts manī izraisa šausmas," atklāj homoseksuāļu tiesību aktīviste Klīva Džonsa, "iedomājieties, jūs esat klubā, malkojat kādu dzērienu, pie jums pienāk kāds vīrietis un pasniedz jūsu portretu. Es nespēju iedomāties vēl atbruņojošāku paņēmienu, kā iegūt cilvēka uzticību."

foto: EPA/Scanpix
Pludmale, kurā atrasti četru vīriešu līķi.

Arhīvs atklāj, ka 1977.gadā policija aizturējusi kādu aizdomās turamo, tomēr apsūdzības pret viņu netika celtas tāpēc, ka trīs uzbrukumus pārdzīvojuši vīrieši, tai skaitā kāds "labi zināms izklaidētājs" un diplomāts nevēlējās liecināt, jo no sabiedrības slēpa savu orientāciju.

Pie aizturētā apcietināšanas brīdī bijusi skiču grāmata un nazis, tomēr pierādījumu trūkuma un cietušo atteikšanās no liecināšanas dēļ vīrietis atbrīvots.

"Es saprotu viņu pozīciju," viedoklī dalās advokāts Hārvijs Milks, "sabiedrība uz viņiem izdara ļoti lielu spiedienu."