foto: Postimees/Scanpix
Igaunijā par valsts nodevību notiesā bijušo Aizsardzības spēku virsnieku un viņa tēvu
Igaunijas bijušais Aizsardzības spēku virsnieks Deniss Metsavass.
Pasaulē
2019. gada 11. februāris, 21:13

Igaunijā par valsts nodevību notiesā bijušo Aizsardzības spēku virsnieku un viņa tēvu

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Harju apriņķa tiesa pirmdien atzinusi bijušo Aizsardzības spēku virsnieku Denisu Metsavasu un viņa tēvu Pjotru Voļinu par vainīgiem valsts nodevībā un iekšējai lietošanai paredzētas informācijas nodošanā Krievijas militārajam izlūkdienestam.

38 gadus vecajam Metsavasam tiesa piespriedusi ieslodzījumu uz 15 gadiem un sešiem mēnešiem, bet 65 gadus vecajam Voļinam - uz sešiem gadiem, sprieduma izpildi rēķinot no pagājušā gada septembra, kad abi tika apcietināti.

Tiesa atzinusi, ka Metsavass un Voļins atbalstījuši Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba Galveno pārvaldi "nevardarbīgās aktivitātēs" pret Igauniju, vācot un nododot tai Igaunijas valsts noslēpumus, konfidenciālu ārvalstu informāciju un iekšējas lietošanas informāciju.

Šo nelikumīgo darbību viņi veikuši galvenokārt Igaunijā un Krievijā, informācijas nodošanai izmantojot gan sakaru kanālus, gan tiešas tikšanās klātienē, un par to saņēmuši atlīdzību.

Metsavasa noziedzīgā darbība aptver vairāk nekā desmit gadus, bet viņa tēva - aptuveni divreiz īsāku laiku, taču Voļins līdztekus minētajiem noziegumiem atzīts par vainīgu arī nelikumīgā munīcijas apgrozībā.

Ieskaitot Metsavasu un Voļinu, pēdējo vienpadsmit gadu laikā Igaunijā atklāti un notiesāti seši valsts nodevēji un 11 cilvēki, kas noziegušies pret Igaunijas varas iestādēm Krievijas specdienestu interesēs.

Igaunijas Drošības policijas priekšnieks Arnolds Sinisalu pastāstījis, ka visā sadarbības periodā Metsavass par saviem pakalpojumiem saņēmis gandrīz 20 000 eiro. Voļins ar informācijas vākšanu nav nodarbojies, bet pildījis kurjera lomu.

Sinisalu nav konkrētāk stāstījis, kādu informāciju Krievijas pusei nodevis Metsavass, vienīgi atgādinājis, ka viņš darbojies Aizsardzības spēku ģenerālštābā, bet pirms tam artilērijā. "Spriediet paši," piebildis Drošības policijas priekšnieks.

Kā savukārt norādījusi valsts prokurore Inna Omblere, ņemot vērā, ka lielu daļu no šīs lietas kopējā apjoma veidojusi jutīga Igaunijas un ārvalstu informācija, lieta izskatīta, apsūdzības pusei un apsūdzētajiem vienojoties par kompromisa procedūru, kas paredzēja tiesas zālē šai informācijai vairs nepieskarties.

Pēc viņas teiktā, abi apsūdzētie snieguši liecības Igaunijas Drošības policijai (KaPo) un šāda vienošanās bijusi viņu interesēs. To pieņēmusi arī tiesa. Piekrītot šādai kārtībai, apsūdzētie atsakās no konkrētām tiesībām, tai skaitā no tiesībām apstrīdēt savu vainu, tās pakāpi un saturu, un pierādījumi vairs netiek izmeklēti.

Tiesas lēmums pret Metsavasu un Voļinu stāsies spēkā 15 dienu laikā. Kā žurnālistiem sacījusi Metsavasa advokāte Alla Jakobsone, viņas klients spriedumu nedomā pārsūdzēt.

Tēmas