foto: Ekrānuzņēmums
Taizemes karalis bloķē savas māsas izvirzīšanu premjera amatam
Taizmes karalis savas vecākās māsas princeses Ubolratanas Mahidolas izvirzīšanu premjerministra amatam.
Pasaulē
2019. gada 9. februāris, 11:53

Taizemes karalis bloķē savas māsas izvirzīšanu premjera amatam

Jauns.lv / LETA

Taizemes karalis Maha Vačirālongkorns piektdien bloķēja savas vecākās māsas princeses Ubolratanas Mahidolas izvirzīšanu premjerministra amatam, ko bija izdarījusi partija, kuru dibinājuši ekspremjera Taksina Šinavatras sabiedrotie.

Karalis bloķēja šo izvirzīšanu kā "nepiemērotu", jo ar to tikusi pārkāpta tradīcija un konstitūcija, kas attur monarhiju no iesaistīšanās politikā.

Karaliskais rīkojums, ar kuru ir atcelta Ubolratanas nominēšana premjerministra amatam 24.martā paredzētajās parlamenta vēlēšanās, tika nolasīts piektdienas vakarā valsts televīzijā.

foto: Ekrānuzņēmums
Taizmes karalis savas vecākās māsas princeses Ubolratanas Mahidolas izvirzīšanu premjerministra amatam.

Partijas "Thai Raksa Chart" ("Taju nācijas aizsardzība") lēmums reģistrēt princeses kandidatūru bija pārsteidzošs ne vien tāpēc, ka šī būtu pirmā reize, kad karaliskās ģimenes loceklis kandidētu uz vēlētu amatu un tieši iesaistītos politikā, bet arī tāpēc, ka daudzi rojālisti uzskata šo partiju par monarhijai nesimpatizējošu.

Arī karaļa lēmums bija negaidīts, jo viņš un māsa tiek uzskatīti par tuviem un nebija iedomājams, ka Ubolratana piekristu savai izvirzīšanai bez brāļa atļaujas.

Taizemes kroņprincis Maha Vadžiralongkorns darbā un atpūtā

Ikdienā un pildot amata pienākumus, kroņprincis tērpjas eleganti, glauni un, tā teikt, pēc protokola iestīvināti.

gallery icon
14

Karalis mēģināja mīkstināt triecienu, atzinīgi novērtējot māsu par labdarības darba vadīšanu un citām jomām, ar ko viņa izpelnījusies savas ģimenes un tautas mīlestību.

Ubolratana zaudēja savu karalisko titulu, kad viņa 1972.gadā apprecējās ar ASV pilsoni. Viņa atgriezās Taizemē deviņdesmito gadu beigās pēc laulības šķiršanas. Lai gan viņas oficiālais tituls netika atjaunots, tauta vēl arvien viņu uzskata par karaliskās ģimenes locekli.

Princeses izvirzīšana tika uzskatīta par triecienu valdošās huntas cerībām saglabāt varu, kuru tā ieguva pēc 2014.gada puča.

Taizemes karalis un viņa atbalstītāji

Pēc ilgstošas slimības miris Taizemes karalis Pumipols Aduljadejs, ceturtdien paziņoja karaļa pils.

gallery icon
68

Huntas vadītājs ģenerālis Prajuts Čanoča piektdien paziņoja, ka kandidēs uz premjera amatu martā paredzētajās vēlēšanās.

"Es piekrītu pieņemt partijas "Phalang Pracharat" ("Tautas valsts vara") uzaicinājumu nominēt manu vārdu parlamentam iecelšanai par premjerministru," sacīja Prajuts Čanoča, pieminot ar armiju saistītu partiju.

Prajuts Čanoča tiek uzskatīts par absolūti lojālu monarhijai.