foto: REUTERS/SCANPIX
Šveice pārvilina Vācijas ārstus
Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns apmeklējot slimnīcu Hamburgā.
2019. gada 20. janvāris, 07:01

Šveice pārvilina Vācijas ārstus

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienībā der izvērtēt nepieciešamību ieviest regulējumu, lai dalībvalstis pārtrauktu cita no citas pārvilināt ārstus un citus speciālistus, paziņojis Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns.

Kamēr Latvijas, Igaunijas, Polijas medicīnas māsas un ārsti dodas uz Norvēģiju, Vāciju un citām Rietumeiropas valstīm, arī pašai turīgajai Vācijai šī problēma nav sveša.

Špāns ir neapmierināts ar situāciju, ka Vācijas ārsti labprāt pārceļas strādāt Šveicē. “Es viņus saprotu, Šveice ir skaista valsts,” Špānu citē Šveices laikraksts "Blick am Sonntag".

“Bet ir skaidrs, ka Vācijā šādu profesionāļu trūkst. Un tad Polijas ārsti strādā mūsu valstī un iztrūkums ir viņiem Polijā. Tas nevar būt pareizi. Tādēļ jādomā, vai mums Eiropas Savienībā vajadzētu ieviest jaunus regulējumus par noteiktu profesiju cilvēku pārvilināšanu, tajā pašā laikā fundamentāli neapšaubot pārvietošanās brīvību Eiropā.”

Par piemēru varētu ņemt Pasaules Veselības organizācijā lietotas vienošanās. Špāns gan neprecizē, kādas un kā tās izmantot Eiropas Savienībā. Viņš arī neuzskata, ka Vācija varētu prasīt samaksu no Šveices par savu mediķu mācībām.