foto: Ekrānuzņēmums
Vācijā bijušais armijas darbinieks aizturēts par spiegošanu Irānas labā
Policisti 2018. gada reidos visā Vācijā meklēja Irānas spiegus.
Pasaulē
2019. gada 15. janvāris, 17:10

Vācijā bijušais armijas darbinieks aizturēts par spiegošanu Irānas labā

Jauns.lv / LETA

Vācijas varasiestādes otrdien aizturējušas afgāņu izcelsmes Vācijas pilsoni, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu Irānas labā, kamēr strādājis Vācijas armijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

50 gadus vecais Abduls Hamids S. tika aizturēts Rietumvācijā, atklāja federālā prokuratūra.

Viņš strādāja Vācijas armijā par valodnieku un padomnieku kultūras jautājumos un, domājams, nodevis informāciju Irānas izlūkdienestam, liecina prokuroru sniegtā informācija.

Vācu tīmekļa izdevums "Spiegel Online" vēsta, ka aizturētais, domājams, spiegojis Irānas labā vairākus gadus.

Strādājot Vācijas armijā, viņam bija piekļuve ļoti sensitīvai informācijai, tostarp par karavīriem Afganistānā, ziņo "Spiegel Online".

2016.gadā bijušais Vācijas izlūkdienesta aģents Markuss Reihels tika notiesāts par spiegošanu gan Krievijas slepenā dienesta, gan ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) labā.

Viņš tiesā atzinās, ka nodevis dokumentus CIP, tostarp Vācijas Federālā izlūkdienesta (BND) aģentu vārdus un adreses. Viņš arī bija nodevis trīs slepenus dokumentus Krievijai.

2011.gadā Vācijā tika piespriests cietumsods kādam precētam pārim par spiegošanu Krievijas slepenā dienesta labā vairāk nekā 20 gadu garumā.

Notiesātie ir Krievijas pilsoņi, kas pazīstami tikai ar saviem segvārdiem kā Andreass un Heidruna Anšlāgi.

Padomju izlūki ieradušies Vācijā 1988. un 1990.gadā, uzdodoties par Dienvidamerikas izcelsmes Austrijas pilsoņiem. Pēc Padomju Savienības sabrukuma viņi turpinājuši spiegot padomju Valsts drošības komitejas pēcteča Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) uzdevumā.

Viņi ieguvuši NATO un Eiropas Savienības (ES) politiskos un militāros noslēpumus, sevišķi koncentrējoties uz NATO un ES attiecībām ar Austrumeiropas un Vidusāzijas valstīm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās