foto: Twitter (@rma_rob)
"Kinder Surprise" pēc mātes sašutuma no tirdzniecības atsauc rasistisku rotaļlietu
Rotaļlieta rokā tur trīs balonus ar burtiem KKK, kas ASV plašāk pazīstama kā rasistiskās organizācijas Kukluksklana abreviatūra.
2019. gada 14. janvāris, 15:17

"Kinder Surprise" pēc mātes sašutuma no tirdzniecības atsauc rasistisku rotaļlietu

Jauns.lv

Austrālijas Viktorijas štatā dzīvojošā Kimberlija, atverot savam 15 mēnešus vecajam dēliņam paredzēto "Kinder Surprise" pārsteiguma olu, tik tiešām piedzīvoja pārsteigumu, tiesa gan, nepatīkamu. Viņasprāt, kārumā ietvertā rotaļlieta bijusi klaji rasistiska.

Atverot leģendāro dzelteno plastmasas oliņu, Kimberlija piedzīvojusi šoku un neizpratni - tajā paslēpusies oliņa, kas rokā tur trīs balonus ar burtiem KKK.

Abreviatūra KKK Amerikā un citās valstīs apzīmē bēdīgi slaveno Kukluksklanu, kas ir rasistiska organizācija ASV. Kukluksklans ir slavens ar savu vardarbīgo nepatikas izrādīšanu pret melnādainajiem, ebrejiem un citām minoritātēm.

Lai gan sākotnēji Kimberlija par rotaļlietu pasmējusies, ar laiku viņa sapratusi, kādu ietekmi mantiņa varētu atstāt uz bērniem. Lai gan pašas dēls vēl ir pārāk mazs, lai saprastu, par ko ir mammas sašutums, viņa baidās, ka rotaļlieta var ietekmēt viņa zemapziņu: "Šī situācija rada jautājumu, ko īsti atbalsta kompānija, un vai šis ir uzskatāms par zemapziņas mārketingu."

foto: AP/Scanpix
Abreviatūra KKK Amerikā un citās valstīs apzīmē bēdīgi slaveno Kukluksklanu, kas ir rasistiska organizācija ASV.

Kimberlija rotaļlietas sakarā kontaktējusies arī ar pašu populāro uzņēmumu "Kinder Suprise", kurā atklājies, ka šīs rotaļlietas radītas ierobežotā daudzumā, par godu kompānijas piecdesmit gadu jubilejai. Uzņēmuma pārstāvis atklāj, ka sākotnēji bijis iecerēts tikai viens baloniņš ar K burtu, tomēr, lai rotaļlietas struktūru padarītu maigāku, piemērotāku bērniem, tika pievienoti vēl divi.

"Mēs atvainojamies, ja rotaļlieta kādā raisījusi nepatīkamas sajūtas. Mums nebija nekādu ieceru šo mantiņu asociēt ar Kukluksklanu, un mēs ļoti atvainojamies saviem klientiem," ziņo "Kinder Surprise" mātes uzņēmuma "Ferrero Rocher" runas persona, "Mēs nekādā veidā neatbalstām šo organizāciju. K burts uz balona apzīmēja "Kinder". Ja kāds klients vēlas, viņš var samainīt šo rotaļlietu pret kādu citu, sazinoties ar mūsu klientu servisu."

foto: Twitter (@rma_rob)
Rotaļlieta rokā tur trīs balonus ar burtiem KKK, kas ASV plašāk pazīstama kā rasistiskās organizācijas Kukluksklana abreviatūra.

Apspriestās rotaļlietas tagad ir atsauktas no tirdzniecības un iznīcinātas.

Tēmas