foto: EPA/Scanpix
Grieķijas aizsardzības ministrs paziņo par atkāpšanos saistībā ar Maķedonijas jautājumu
Protesti pret Maķedonijas nosaukuma maiņu.
Pasaulē
2019. gada 13. janvāris, 13:42

Grieķijas aizsardzības ministrs paziņo par atkāpšanos saistībā ar Maķedonijas jautājumu

Jauns.lv / LETA

Grieķijas aizsardzības ministrs Pans Kammens svētdien paziņojis par atkāpšanos un viņa vadītās nacionālistu partijas "Neatkarīgie grieķi" aiziešanu no valdošās koalīcijas saistībā ar parlamentā gaidāmo balsojumu par kaimiņvalsts Maķedonijas nosaukumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Maķedonijas jautājums liedz man paturēt savu amatu," viņš paziņojis pēc tikšanās ar premjeru Aleksi Cipru. "Izteicu premjeram pateicību par sadarbību un paziņoju, ka šā nacionāli nozīmīgā jautājuma dēļ nevaram to turpināt."

Kā ziņots, Grieķijas premjers jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku, lai tādējādi pieliktu punktu jau desmitgadēm ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību un NATO.

Maķedonijas parlaments piektdien veica attiecīgus grozījumus konstitūcijā, un tagad par šo vienošanos jābalso Grieķijas parlamentam, kur tās ratificēšanai nepieciešams vienkāršs balsu vairākums.

Premjera Cipra partija "Syriza" Grieķijas parlamentā pārstāvēta ar 145 deputātiem, bet "Neatkarīgajiem grieķiem" ir septiņi deputātu mandāti. Ciprs cer, ka daļa Kammena partijas deputātu, kas nepiekrīt sava līdera nostājai, balsojumā varētu atbalstīt vienošanos, bet iespējams, ka viņam būs vajadzīga arī nelielās proeiropeiskās opozīcijas partijas "To Potami" palīdzība.

Kammens, kas jau iepriekš tika brīdinājis par iespējamu aiziešanu no valdības, solījis svētdien rīkot preses konferenci par savu lēmumu

Grieķija līdz šim bloķējusi Maķedonijas uzņemšanu eiroatlantiskajās organizācijās, jo uzskata, ka tās pašreizējais nosaukums slēpj Skopjes teritoriālās pretenzijas uz vienu no tās provincēm, kuras nosaukums arī ir Maķedonija.