foto: EPA/Scanpix
Kritiska situācija Alpos: stiprās snigšanas dēļ izsludināts augstākās pakāpes brīdinājums
Strādnieki Vācijā tīra apsnigušas mājas jumtu.
Pasaulē
2019. gada 13. janvāris, 08:12

Kritiska situācija Alpos: stiprās snigšanas dēļ izsludināts augstākās pakāpes brīdinājums

Jauns.lv / LETA

Alpos atsākusies ļoti stipra snigšana, no svētdienas līdz otrdienai vietām prognozēts pusotrs metrs svaiga sniega, tādēļ daļā Austrijas, Šveices un Vācijas Alpu sinoptiķi izsludinājuši sarkano - augstākās pakāpes - brīdinājumu.

Alpus spēcīgā sniega dēļ vietām sedz pat trīsmetrīgs sniegs

Alpos atsākusies ļoti stipra snigšana, no svētdienas līdz otrdienai vietām prognozēts pusotrs metrs svaiga sniega, tādēļ daļā Austrijas, Šveices un ...

gallery icon
13

Meteoroloģijas dienesti informē, ka vietām - īpaši Austrijas Alpos - jau izveidojusies dziļākā sniega sega teju simts gadu laikā, dažviet kalnos ir vairāk nekā trīs metri sniega un vēl lielākas kupenas.

Lavīnu risks, kas jau tā ir augsts, tuvākajās dienās kļūs kritiski liels.

Vācijā izplatīts brīdinājums par jumtu sagrūšanu zem sniega svara. Valsts dienvidos gaidāms gan sniegs, gan lietus, tādēļ esošā sniega kārta kļūs daudz smagāka. Gaidāma netīrīto jumtu iegrūšana un apsnigušo koku lūšana.

Austrijas un Vācijas Alpos šogad jau vairākas reizes ticis izsludināts sarkanās krāsas brīdinājums, bet Šveicē tas noticis pirmo reizi.

300 metrus plata sniega lavīna ietriecas Šveices kalnu viesnīcā

gallery icon
7

Neierasti stiprā un ilgstošā snigšana Alpu ziemeļdaļā saistīta ar noturīgu anticiklonu Eiropas rietumos, jo gar tā austrumu malu no Arktikas ieplūst auksts gaiss un virzās zema spiediena ieplakas, kas viena pēc otras atnes daudz nokrišņu Alpu reģionā.

Dominējot ziemeļrietumu vējam, nokrišņi izkrīt Alpu kalnu ziemeļos, savukārt kalnu otrā pusē - Itālijas un Slovēnijas Alpos - saglabājas pārsvarā sauss un saulains laiks, vietām sniega nav nemaz.