foto: Edijs Pālens/LETA
Lielbritānija plāno atcelt par 6 mēnešiem īsākus cietumsodus
Saskaņā ar šo plānu no cietuma izvairītos desmitiem tūkstoši cilvēku, kas tiek notiesāti par nevardarbīgiem vai ar seksuālu vardarbību nesaistītiem noziegumiem.
Pasaulē
2019. gada 12. janvāris, 18:11

Lielbritānija plāno atcelt par 6 mēnešiem īsākus cietumsodus

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas valdība apsver iespējas atcelt sešus mēnešus vai īsākus cietumsodus par vairumu noziegumu, lai samazinātu recidīvismu un mazinātu spiedienu uz sistēmu, sestdien paziņoja cietumu lietu ministrs Rorijs Stjuarts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar šo plānu no cietuma izvairītos desmitiem tūkstoši cilvēku, kas tiek notiesāti par nevardarbīgiem vai ar seksuālu vardarbību nesaistītiem noziegumiem, tādiem kā zādzība, intervijā laikrakstam "The Daily Telegraph" sacīja Stjuarts.

Pēc viņa teiktā, īss cietumsods ir "pietiekami garš, lai nodarītu tev kaitējumu un nav pietiekoši garš, lai tevi izārstētu".

"Cilvēks tiek ieslodzīts uz trim vai četrām nedēļām, viņi pazaudē savas mājas, savu ģimeni, savu reputāciju. Viņi ierodas, satiek daudzus interesantus personāžus un tad jūs viņus atkal izliekat uz ielas," sacīja Stjuarts. "Sabiedrībai ir drošāk, ja mums ir labs sabiedriskais darbs, (..) un tas noņems ievērojamu spiedienu uz mūsu cietumiem."

Plāns atspoguļo 2010.gadā Skotijā veiktās reformas, kur tiesneši tagad vadās pēc vadlīnijām nepiespriest par trim mēnešiem īsākus cietumsodus.

Recidīvisma līmenis ir nokrities līdz zemākajam teju divās desmitgadēs un Skotijas valdība tagad apsver iespēju atteikties no cietumsodiem, kas īsāki par gadu.

Anglijā un Velsā cietumnieku skaits kopš 90.gadu sākuma ir dubultojies un tur cietumos šobrīd atrodas vairāk nekā 80 000 cilvēku.

2017.gadā vairāk nekā pusei no 86 275 likumpārkāpējiem tika piespriests sešu mēnešu vai īsāks cietumsods.

Valsts cietumi atrodas krīzes stāvoklī, kuros vairojas vardarbība un narkotiku lietošana.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās