foto: REUTERS/SCANPIX
Putina klātbūtnē Kaļiņingradas apgabalā atklāj termināli, kas ļaus saņemt gāzi bez tranzīta caur Lietuvu
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir gandarīt par paveikto.
Pasaulē
2019. gada 8. janvāris, 17:58

Putina klātbūtnē Kaļiņingradas apgabalā atklāj termināli, kas ļaus saņemt gāzi bez tranzīta caur Lietuvu

Jauns.lv / LETA

Krievijas Kaļiņingradas apgabalā otrdien nodots ekspluatācijā sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, kas ļauj apgādāt apgabalu ar dabasgāzi, neizmantojot tranzītu caur Lietuvu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Termināļa kompleksā ir ar viļņlauzi aizsargāta piestātne, pie kuras pietauvots regazifikācijas tankkuģis.

Termināļa nodošanas ceremonijā videokonferencē no Kaļiņingradas pazemes dabasgāzes glabātavas piedalījās Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas valsts kontrolētās dabasgāzes kompānijas "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers.

"Termināļa jauda - 2,7 miljardi kubikmetru gāzes gadā (..) - pilnībā apmierina Kaļiņingradas apgabala vajadzības pēc gāzes, neizmantojot gāzesvadus kaimiņvalstīs," norādīja Putins.

Šādu projektu "Gazprom" īstenojis pirmoreiz. Projekta vērtībā ir 60 miljardi rubļu (784 miljoni eiro). Tomēr terminālis nodots ekspluatācijā gadu vēlāk, nekā sākotnēji plānots.

Lietuvas enerģētikas ministrs ministrs Žīgimants Vaičūns ziņu aģentūrai BNS teica, ka Lietuvas līgums ar "Gazprom" par dabasgāzes tranzītu uz Kaļiņingradas apgabalu ir spēkā līdz 2025. gadam.

"Tas ir līgums pēc formulas "transportē vai maksā", citiem vārdiem sakot, par tiem gāzes apjomiem, par kuriem ir vienošanās līdz 2025. gadam, neatkarīgi no tā, vai tie tiks transportēti vai nē, ir jāsamaksā," sacīja Vaičūns.

Viņš piebilda, ka Krievija iet tādu pašu ceļu kā Lietuva, kas pirms četriem gadiem nodeva ekspluatācijā sašķidrinātās gāzes termināli Klaipēdā. Lietuva termināli uzbūvēja, lai mazinātu atkarību no "Gazprom".

Pašlaik Kaļiņingradas apgabals saņem dabasgāzi pa gāzesvadu caur Baltkrieviju un Lietuvu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās