Pasaulē
2018. gada 25. decembris, 11:07

Par amerikāņu studenta nāvi Ziemeļkorejai piespriests maksāt pusmiljardu ASV dolāru

Jauns.lv

Vašingstonas tiesa Ziemassvētku vakarā lēmusi, ka Ziemeļkorejas valdībai jāizmaksā Ziemeļkorejā aizturētā un, iespējams, spīdzinātā studenta Oto Vormbīra ģimenei 501 miljonu ASV dolāru, ziņo CNN.

Sniegtajā tiesas atzinumā tiesnese Berila A. Hovela citēja emocionālas mirušā mātes liecības, kā arī iepazīstināja ar sāpīgām detaļām no laika, kuru puisis bija pavadījis Ziemeļkorejas gūstā. Atzinumā teikts, ka ir gūti pierādījumi, ka zaudējumi, kas figurē lietā, ir radušies Ziemeļkorejas barbariskās izturēšanās pret Oto dēļ, tostarp spīdzināšanas, ķīlnieku sagrābšanas un nonāvēšanas dēļ.

foto: AP/Scanpix
Mirušā ASV studenta Oto Vormbira vecāki.

"Mēs esam pateicīgi par Amerikas Savienoto Valstu taisnīgo un atklāto tiesu sistēmu. Tagad pasaule varēs redzēt, ka Kims Čenuns ir gan morāli, gan juridiski atbildīgs par Oto nāvi. Mēs bijām apsolījuši Oto, ka mēs neatkāpsimies, kamēr nebūsim panākuši taisnīgumu," pēc tiesas atzinuma paziņojusi Vormbīra māte Sindija, "Kā ģimene - māte, tēvs, māsa un brālis - mēs vēlamies pateikties visiem tiem, kuri pazina un mīleja Oto, visiem, kuri atbalstīja mūs un mūsu misiju, lai Kims Čenuns atbildētu par savu rīcību."

Cilvēki atvadās no Ziemeļkorejā nomocītā studenta Otto Vormbīra

Cilvēki atvadās no Ziemeļkorejā nomocītā studenta Otto Vormbīra

gallery icon
30

Tomēr šis tiesas spriedums negarantē tūlītēju Vormbīra ģimenes ieguvumu, jo Ziemeļkoreja uz to neatbild. Ziemeļkorejas atbildīgās iestādes nav sniegušas nekādus komentārus.

Visticamāk kompensācijas tiks izmaksātas no Ziemeļkorejas iesaldētajiem ASV aktīviem, kas pērn sastādīja aptuveni 63 miljonus ASV dolāru. 

Ziemeļkorejā aizturētais ASV students

Ziemeļkorejas Augstākā tiesa piesprieda 15 gadu spaidu darbos 21 gadu vecajam Virdžīnijas Universitātes studentam Oto Vormbīram.

gallery icon
15

Kā zināms, Vormbīram Ziemeļkorejā tika piespriests 15 gadu ilgs ieslodzījums Ziemeļkorejas spaidu darba nometnē par politiska plakāta nozagšanu no viesnīcas. ASV students gūstā pavadīja 18 mēnešus, pēc kuriem atpakaļ dzimtenē tika nogādāts komā, ar smagiem smadzeņu bojājumiem. Viņš bija akls, nedzirdīgs, viņa muskuļi raustījās. Viņam bija sabojāti zobi un uz pēdām atrastas neizskaidrojamas rētas. Eksperti pēc apskates secināja, ka puisis spīdzināts ar elektrošoku.

Divdesmit divus gadus vecais puisis nomira nedēļu pēc atbrīvošanas no gūsta. Ziņo, ka Vormbīrs komā bija pavadījis gadu. Ziemeļkorejas ārlietu ministrs pērn noraidījis apgalvojumus, ka ASV students būtu ticis spīdzināts.