foto: EPA/Scanpix
Krievija, Irāna un Turcija vienojas par Sīrijas konstitucionālās reformas sarunām
2018. gada 18. decembris, 22:29

Krievija, Irāna un Turcija vienojas par Sīrijas konstitucionālās reformas sarunām

Jauns.lv / LETA

Krievija, Irāna un Turcija vienojušās par plānu, kas paredz nākamā gada sākumā sasaukt Sīrijas karojošo pušu sarunas par konstitucionālo reformu, otrdien Ženēvā paziņojuši trīs valstu ārlietu ministri.

Kopīgajā paziņojumā, kuru pēc trijotnes tikšanās ar īpašo ANO vēstnieku Stafanu de Misturu nolasīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, teikts, ka darbam pie Sīrijas Konstitucionālās komitejas izveides jānorit "kompromisa un konstruktīvas līdzdalības gaisotnē".

Sīrijas valdība, kuru atbalsta Maskava un Teherāna, vēl nav piekritusi šādas komitejas izveidošanai, uzstājot, ka atbalstīs tikai tādu procesu, kurā paredzēts izdarīt labojumus pašreizējā Sīrijas konstitūcijā.

Sīrijas Konstitucionālās komitejas izveide kļuvusi par centrālo punktu ANO miera centienos Sīrijā.

Mistura, kurš 7.janvārī atstās īpašo ANO vēstnieka amatu, uzslavēja trīs valstu ieguldījumu nule kā aizvadītajās sarunās.

Tikmēr Sīrijas valdības kontrolētais laikraksts "Al-Watan" ziņoja, ka Damaskā neviens neskums par Misturas aiziešanu no sūtņa amata, un pārmeta viņam centienus "iznīcināt Sīrijas valsti" un uzspiest sīriešiem Rietumu kārtību.

Mistura, kurš īpašā sūtņa amatā bijis četrus gadus, centās saskatīt mākoņa zelta maliņu, norādot, ka diplomātiskās sarunas ir palīdzējušas samazināt asinsizliešanu Sīrijā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.