foto: REUTERS/SCANPIX
ASV par plānu uzbrukt Ohaio sinagogai aizturēts 21 gadu vecs vīrietis
21 gadu vecais Deimons Džozefs.
2018. gada 11. decembris, 08:25

ASV par plānu uzbrukt Ohaio sinagogai aizturēts 21 gadu vecs vīrietis

Jauns.lv

ASV varasiestādes pirmdien izvirzījušas apsūdzības Ohaio štata iedzīvotājam, kurš plānojis sarīkot apšaudi kādā šīs pavalsts sinagogā.

21 gadu vecais Deimons Džozefs izstrādājis detalizētu plānu, lai nogalinātu Toledo sinagogas apmeklētājus jūdu sabata laikā, kas sākas ar piektdienas saulrietu un beidzas sestdienas vakarā.

Džozefs tika aizturēts piektdien brīdī, kad viņš no kāda slepenā federāla aģenta saņēma divas pusautomātiskās šautenes. Kā skaidroja policija, ieroči nav bijuši lietojami.

Apsūdzības slēdzienā, kas iesniegts federālajā tiesā, teikts, ka Džozefs iedvesmojies no teroristu grupējuma "Islāma valsts" tīmekļa propagandas un oktobrī sinagogā Pitsburgā notikušā slaktiņa, kurā tika nogalināti 11 cilvēki.

"Es patiesībā apbrīnoju, ko šis cilvēks izdarīja, sarīkojot šaušanu [Pitsburgā]," slepenajam aģentam rakstījis Džozefs, teikts apsūdzības slēdzienā. "Es uzskatu, ka arī es pats varētu sarīkot šāda veida operāciju, ja Dievs tā vēlēsies."

Dienu pirms aizturēšanas Džozefs iesniedzis uzbrukuma plānu, arī sinagogas adresi un aplēses par to, kad tur varētu atrasties visvairāk apmeklētāju.

Slepenais aģents saticies ar Džozefu piektdien, un tad apsūdzētais saņēmis somu ar divām AR-15 tipa šautenēm, teikts apsūdzības slēdzienā. Tad Džozefs aizturēts.

"Šis vīrietis vairākus mēnešus pavadīja, plānojot šeit, Savienotajās Valstīs, "Islāma valsts" vārdā sarīkot vardarbīgu teroraktu," paziņojumā norādīja prokurors Džastins Herdmans.

"Apsūdzības raksturo kalkulējošu cilvēku, kuru motivēja naida ideoloģija un vēlme nogalināt nevainīgus cilvēkus."

Džozefs Federālā izmeklēšanas biroja redzeslokā nonāca maijā, kad viņš sociālajos tīklos sācis izplatīt vēstījumus "Islāma valsts" atbalstam.

Slepenais aģents sāka sazināties ar Džozefu. Nākamo mēnešu laikā viņš pauda ieinteresētību atbalstīt "Islāma valsts" propagandas operācijas un galu galā arī sarīkot uzbrukumu.

Ja Džozefs tiks notiesāts, viņam draud līdz 20 gadiem cietumā.