foto: Pexels.com
Lietuvā izveidots nacionālo partizānu dokumentu elektroniskais arhīvs
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2018. gada 10. decembris, 09:22

Lietuvā izveidots nacionālo partizānu dokumentu elektroniskais arhīvs

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Īpašais arhīvs atklājis interneta vietni, kurā apkopoti digitalizētie nacionālo partizānu dokumenti un fotogrāfijas.

Vietnē "http://epartizanai.archyvai.lt/" šobrīd publicēti jau aptuveni tūkstoš dokumenti, fotoattēli, preses publikācijas, atklātnītes un citi materiāli par cilvēkiem, kas laikā no 1944. līdz 1953.gadam piedalījušies bruņotajā pretošanās kustībā pret padomju okupāciju. Lietuvas Īpašajā arhīvā, domājams, glabājas plašākā šādu dokumentu kolekcija, ko paredzēts pilnībā digitalizēt, aprakstīt un publiskot triju līdz piecu gadu laikā.

Arī citas Lietuvas institūcijas un privātie kolekcionāri, kuru rīcībā ir nacionālo partizānu dokumenti, var tos ievietot šajā vietnē, kur tiek sniegti arī īsi dokumentu apraksti un norādes par to glabāšanās vietu.

Kā norādīts Lietuvas Īpašā arhīva paziņojumā, līdz šim pētniekiem trūcis informācijas par to, kur šos dokumentus meklēt, tādēļ ir ļoti svarīgi šīs ziņas savākt vienuviet.

Lēsts, ka desmit gadu laikā pretestībā pret padomju okupāciju Lietuvā piedalījās vismaz 50 000 cilvēki, bet visā pretošanās kustībā kopumā kā pagrīdes organizāciju biedri un atbalstītāji iesaistījās aptuveni 100 000 Lietuvas iedzīvotāji.

Šai cīņā dzīvību zaudēja vairāk nekā 20 000 partizānu un viņu atbalstītāju.

Tēmas