foto: ekrānuzņēmums no video
Kremļa TV kanāls atkal izgāžas: Ukrainu nomelnojošā sižetā par vīlušos Eiromaidana dalībnieku uzdodas kāds baltkrievs
Krievijas TV sižetā šis puisis pieteikts kā Kirils Čubenko - vīlies Eiromaidana dalībnieks bēdājas par Ukrainas nākotni, savukārt sociālajos tīklos viņš atrodams ar vārdu Vitālijs Jurčenko un, spriežot pēc pieejamās informācijas, dzīvo un studē Baltkrievijā.
Pasaulē
2018. gada 7. decembris, 06:11

Kremļa TV kanāls atkal izgāžas: Ukrainu nomelnojošā sižetā par vīlušos Eiromaidana dalībnieku uzdodas kāds baltkrievs

Jauns.lv

Krievijas TV kanāla “Pervij Kanal” ziņu raidījumā, Eiromaidana piektajā gadadienā tika demonstrēts tendenciozs atskats uz to, kā Ukraina mainījusies pēc dramatiskajiem notikumiem, kuri aizsākās 2013. gadā. Viens no intervētajiem – kāds jauns vīrietis, kurš esot piedalījies Eiromaidanā – sūkstas par to, ka sacelšanās pret varu viņam beigās nav devusi it neko.

“Man personīgi Eiromaidans nedeva it nekādu labumu. Paskatieties, kur mēs visi esam nonākuši? Vajadzēja, redz, doties pretim nākotnei, bet šajā nākotnē mēs palikām bez siltuma mājās. Nav arī zināms, kad šis viss beigsies – kā pārdzīvot ziemu? Kā lai palaiž bērnus uz skolu?” savā dzīvoklī, rotaļājoties ar kaķi žurnālistiem stāsta vīrietis, kurš nosaukts par Kirilu Čubenko.

Viņa viedoklis par Eiromaidanu sižetā tiek pieteikts, stāstot par to, ka Ukrainā šobrīd esot problēmas ar siltumapgādi.

Fiktīvo ukraini atmasko paša sociālie tīkli

Sižetā demonstrētas arī citas – gan Krievijas, gan arī Ukrainas izvēlētā ceļa atbalstītāju intervijas, taču šī izpelnījusies Krievijā pazīstamā blogera Iļjas Varlamova uzmanību.

“E-pastā saņēmu vēstuli par šo sižetu. Tās autors norādīja, ka puisis, kurš sižeta beigās uzdevies par vīlušos Eiromaidana dalībnieku, patiesībā esot Baltkrievijā, militārā pilsētiņā dzīvojošs students vārdā Vitālijs Jurčenko,” raksta blogeris.

foto: ekrānuzņēmums no video
foto: ekrānuzņēmums no video
Augšā attēls no "Pervij kanal" ziņu sižeta, apakšā - foto no Vitālija Jurčenko sociālo tīklu profila.

“Tas nu gan ir par daudz! [...] Pirmais kanāls – un melo? Tā taču nevar būt! Vēl pasakiet man, ka stāsts par ukraiņu armijas krustā piesisto zēnu ir nepatiesība!” raksta Varlamovs, jokojot par viltus ziņu ar kuras translēšanu savulaik sabiedrību šokēja Kremļa pakļautībā esošie mediji.

Ļoti stipri argumenti par to, ka šis ir kārtējais gadījums, kad Kremļa ideju izplatīšanai tiek izdomātas fiktīvas personas, atrasti sociālajos tīklos.

Krievu blogeris savā ierakstā publicējis vairākus ekrānuzņēmumus no “Facebook” un “Vkontakte”, kuros atrodams e-pastā minētais Vitālijs Jurčenko:

foto: ekrānuzņēmums no video
foto: ekrānuzņēmums no video
Ekrānuzņēmumi no Baltkrievijā dzīvojošā Vitālija Jurčenko sociālajiem tīkliem.

Puiša profilos tik tiešām norādīts, ka viņš mīt Baltkrievijā un spraigākajos Eiromaidana mēnešos studējis tur.

Blogeris apgalvo, ka sazinājies ar vairākiem puiša profilā atrodamajiem draugiem, kuri apstiprinājuši, ka šo vīrieti viņiem izdevies sastapt tieši Baltkrievijā. Par viņa iespējamo saistību ar Ukrainu neviens neesot zinājis.

Konkrētais “Pervij kanal” sižets noskatāms šeit:

Eiromaidans jeb Pašcieņas revolūcija bija pret Ukrainas valdību, tās realizēto politiku un bijušo prezidentu Viktoru Janukoviču vērsta protesta kustība, kuras rezultātā valsts piedzīvoja varas maiņu.

Protesti noveda pie agresīvas Krievijas iejaukšanās Ukrainas iekšpolitikā, kad 2014. gada februārī Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēma plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.