Pasaulē
2018. gada 6. decembris, 14:59

Luksemburga - pirmā valsts pasaulē, kurā viss sabiedriskais transports būs bez maksas

Jauns.lv / LETA

Luksemburga kļūs par pirmo valsti pasaulē, kurā viss sabiedriskais transports būs bez maksas, vēsta laikraksts "Guardian".

Saskaņā ar koalīcijas valdības plāniem nākamajā vasarā tiks atcelta maksa braucieniem vilcienos, tramvajos un autobusos.

Premjerministra Ksavjē Betela vadītās Demokrātiskās partijas, "zaļo" un Sociālistiskās strādnieku partijas (LSAP) koalīcijas valdības mērķis būs prioritātes piešķiršana videi, kas bija viens no Betela galvenajiem solījumiem pirms oktobrī notikušajām vēlēšanām. Betels trešdien nodeva premjera zvērestu, stājoties amatā uz otro termiņu.

Luksemburgas pilsēta cieš no pamatīgiem satiksmes sastrēgumiem. Pilsētā ir aptuveni 110 000 iedzīvotāju, bet uz to strādāt ik dienu brauc vēl 400 000 cilvēku.

Lai arī visā valstī ir 600 000 iedzīvotāju, katru dienu dodoties uz darbu tās robežu šķērso teju 200 000 cilvēku no Francijas, Beļģijas un Vācijas.

No 2020.gada sākuma tiks pilnībā likvidētas transporta biļetes, ietaupot naudu uz maksas iekasēšanas izdevumiem un biļešu tirdzniecības.

Jaunā valdība arī apsver marihuānas legalizāciju un divu jaunu valsts brīvdienu ieviešanu.