Pasaulē
2018. gada 6. decembris, 08:51

ASV gatavojas karakuģa nosūtīšanai uz Melno jūru

Jauns.lv / LETA

ASV sākušas veikt nepieciešamos sagatavošanās darbus karakuģa nosūtīšanai uz Melno jūru, kur saglabājas spriedze pēc Krievijas uzbrukuma Ukrainas kuģiem Kerčas šaurumā, telekanālam CNN apliecināja ASV amatpersonas.

ASV armija pieprasījusi, lai Valsts departaments informē Turciju par iespējamajiem plāniem nosūtīt karakuģi uz Melno jūru, CNN apliecināja trīs amatpersonas. Solis sperts, reaģējot uz sadursmi Kerčas šaurumā, kas savieno Melno un Azovas jūru.

Valsts departamenta pārstāvis norādīja, ka "Savienotās Valstis īsteno savas aktivitātes atbilstoši Montrē konvencijas nosacījumiem. Tomēr mēs nesniegsim komentārus par mūsu korespondences ar Turcijas valdību raksturu".

Paziņojums būtu jānosūta, lai flotei būtu iespēja nosūtīt uz reģionu karakuģi, tomēr šī izvēle varbūt arī netiks izraudzīta, sacīja divas amatpersonas.

"Mūsu Sestā flote vienmēr ir gatava reaģēt, kad tiek aicināta," sacīja flotes pārstāvis sakariem ar presi Kails Reinss.

"Mēs ierasti veicam operācijas, lai sekmētu drošību un stabilitāti ASV Sestās flotes operāciju reģionā, ieskaitot Melnās jūras starptautiskos ūdeņus un gaisa telpu," Reinss sacīja CNN. "Mēs paturam sev tiesības brīvi darboties atbilstoši starptautiskajām tiesībām un normām."

Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.