foto: REUTERS/SCANPIX
Irānas līderis ajatolla Hamenei: Tramps ir apkaunojis ASV prestižu
Donalds Tramps.
Pasaulē
2018. gada 3. novembris, 18:14

Irānas līderis ajatolla Hamenei: Tramps ir apkaunojis ASV prestižu

LETA

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei sestdien paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps ir apkaunojis ASV prestižu un būs patiesais zaudētājs no sankciju atjaunošanas Irānai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Šis jaunais ASV prezidents ir apkaunojis Amerikas prestiža un liberālās demokrātijas atliekas. Amerikas stingrā vara, tā teikt, ekonomiskā un militārā vara, arī samazinās," paziņoja Hamenei.
Viņš noraidīja ASV sankciju atjaunošanu, ieskaitot naftas embargo, kas stāsies spēkā pirmdien.

"Sacensība starp Irānu un ASV līdz šim ir ilgusi 40 gadus un ASV ir veikušas dažādus pasākumus pret mums: militāro, ekonomisko un mediju karadarbību," pavēstīja Hamenei. "Lūk, galvenais fakts: šajās 40 gadus sacīkstēs sakautais ir ASV un uzvarētājs ir Islāma Republika."

No pirmdienas ASV atjauno visas sankcijas Irānai, kas tika atceltas pēc 2015.gada kodolvienošanās.

Sankcijas, kas attiecas uz Irānas kuģniecības, finanšu un enerģētikas sektoriem, stāsies spēkā pirmdien. Tā ir otrā daļa no sankcijām, ko ASV atjauno pret Teherānu, pirmā sankciju kārta stājās spēkā augustā.

Ar ierobežotiem izņēmumiem sankcijas būs vērstas pret valstīm, kuras nepārtrauks importēt Irānas naftu, un ārvalstu uzņēmumiem, kas slēdz darījumus ar "melnajā sarakstā" iekļautajiem Irānas subjektiem, tostarp Irānas centrālo banku, privātajām finanšu institūcijām, kā arī valsts ostu un kuģniecības kompānijām.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo piektdien publiskoja prasības Teherānai, kas tai jāizpilda, lai sankcijas tiktu atceltas. Starp šīm prasībām ir atbalsta izbeigšana terorismam, militārās iejaukšanās Sīrijā pārtraukšana un kodolraķešu un ballistisko raķešu attīstīšanas pilnīga izbeigšana.

Astoņām valstīm ierobežotu laiku un ierobežotā apmērā būs atļauts turpināt importēt Irānas naftu, paziņoja ASV valsts sekretārs. Pompeo norādīja, ka šīs valstis centušās mazināt atkarību no Irānas naftas, tomēr tām tas pilnībā vēl nav izdevies.

Šo valstu saraksts nav publiskots, taču, pēc neoficiālām ziņām, starp tām ir Itālija, Indija, Dienvidkoreja un Japāna.
ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins piektdien paziņoja, ka pirmdien sankciju sarakstam tiks pievienotas 700 Irānas juridiskās un fiziskās personas.

Mnučins arī brīdināja starptautisko finanšu transakciju informācijas sistēmu SWIFT, ka Vašingtona pret to vērsīsies, ja SWIFT apkalpos Irānas finanšu iestādes, pret kurām ir noteiktas Savienoto Valstu sankcijas.

Sankciju atjaunošanas nolūks ir "atņemt [Irānas] režīmam ieņēmumus, kurus tas izmanto, lai izplatītu nāvi un postu visā pasaulē", sacīja Pompeo.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās