foto: Facebook.com
Amerikāņu skaistule Vašingtonā slavē dzīvi Gulagā
Pārsteidzoši, bet arī tāda var ļaunuma seja – Mis Ņūdžersija slavina Staļina nometnes.
Pasaulē
2018. gada 21. oktobris, 08:44

Amerikāņu skaistule Vašingtonā slavē dzīvi Gulagā

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Krievijas aģitatoru iztēlei robežu nav – Kremļa TV kanāla "Russia Today" korespondente Vašingtonā slavējusi dzīvi Staļina nometnēs. Viņa tviterī publicējusi fantāzijas par atvaļinājumiem, prēmijām un teātri.

Samīra Hana tviterī ievietoja divas PSRS diktatora Staļina fotogrāfijas ar uzrakstu Kapitālisti atkal jūs ir piemānījuši un sarakstu ar nometnēs ieslodzīto “privilēģijām”.

Staļina sanatorijas

Propagandistes izdoma bijusi plaša – Gulaga nometnēs esot bijušas “divu nedēļu brīvdienas reizi gadā; atļautas laulības; atsevišķas telpas precētajiem ieslodzītajiem; ģimenes varēja palikt kopā ar ieslodzītajiem; pabalsti bija tādi paši kā citiem pilsoņiem; bija atļauts sūtīt naudu ģimenei; nekādu uniformu; nekādu rokudzelžu, važu un cietuma kameru; brīva pārvietošanās pa nometnes teritoriju; prēmijas, apbalvojumi un atvieglojumi ieslodzītajiem; izglītība, mūzika un teātris ieslodzītajiem”.

Pēc Hanas versijas, šajās Staļina sanatorijās bijusi vārda brīvība, pašpārvalde, par labu uzvedību atbrīvoja, vairāk par desmit gadiem nedeva, pēc brīvlaišanas palīdzēja iekārtoties darbā, un tiesības bijušas tādas pašas kā citiem pilsoņiem.

Gatava nomirt par tirānu

Hanas atklāsmes izpelnījās plašu sašutumu. “Divi mani radinieki no vecākās paaudzes bija Staļina Gulagā, un domāju, tas man dod tiesības tevi informēt, ka tu esi idiote,” ierakstījis amerikāņu žurnālists un politikas analītiķis Orens Keslers. Cits tvītotājs ironizē, ka acīmredzot Hana uzskata “došanos uz Gulagu” par “krievu variantu pieczvaigžņu viesnīcai”.

Vecākos tvītos Hana apliecinājusi gatavību nomirt par Staļinu, Sarkano armiju un Padomju Savienību, bet par iespēju atgriezt Staļinu viņa atdotu dzīvību.

Viņa gan mēģināja tviterī atvainoties un apgalvoja, ka nekādā gadījumā neesot gribējusi “vieglprātīgi atsaukties par traģiskajām represijām”, atzina, ka ievietojusi nepatiesu informāciju, tomēr sašutums nerimās. Vispirms Hana ierobežoja pieeju savam tvitera kontam, bet dienu vēlāk to izdzēsa.

Kronēta par Mis Ņūdžersiju

Pārsteidzošākais, ka šī Staļina pielūdzēja ir amerikāniete, turklāt 2015. gadā kronēta par Mis Ņūdžersiju. Viņai ir universitātes grāds starptautiskajās attiecībās, 2016. gadā Hana palīdzēja kampaņā ASV senatoram Bērnijam Sandersam, kurš vēlējās kandidēt par prezidentu.

Kopš jaunības pārliecinātais sociālists pieslējās Demokrātu partijai, pārstāvot tās galēji kreiso spārnu, tomēr partija izvēlējās par labu Hilarijai Klintonei. Iespējams, ja notikumi pavērstos citādi, tagad Baltajā namā līdzās Sandersam darbotos staļiniste.
Pēc vēsturnieku aplēsēm, Staļina organizētajās represijās gājuši bojā apmēram 20 miljoni cilvēku. Kopumā komunisma vārdā pasaulē nogalināts ap 100 miljonu.

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.