foto: Reuters/Scanpix/LETA
Irāna noraida Izraēlas apsūdzības par "slepeno atomnoliktavu"
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs izsmēja Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.
Pasaulē
2018. gada 28. septembris, 14:53

Irāna noraida Izraēlas apsūdzības par "slepeno atomnoliktavu"

LETA

Irāna piektdien kā nepamatotus noraidīja Izraēlas apgalvojumus, ka Teherānai esot "slepena atomnoliktava", šādu nostāju paužot pēc tam, kad Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu bija izmantojis ANO Ģenerālās asamblejas tribīni, lai paustu apsūdzības Teherānai.

Šādi apgalvojumi ir "nepamatoti un smieklīgi", sacīja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Bahrams Kasemi.

Vienīgā atzītā kodolobjektu uzraudzības institūcija ir Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), un tā pēdējo trīs gadu laikā 12 reizes ir apliecinājusi Irānas kodolprogrammas miermīlīgo raksturu, viņš piebilda.

Uzrunas laikā Ņujorkā ceturtdien Netanjahu demonstrēja kartes un fotogrāfijas, kurās, kā viņš to apgalvoja, esot redzama slepena Teherānas kodolbruņojuma noliktava, kas tiekot uzdota par tepiķu tīrīšanas uzņēmumu.

Netanjahu skaidroja, ka pēdējo nedēļu laikā no šī objekta uz citām vietām Teherānā esot pārvietoti 15 kilogrami radioaktīvo materiālu. Viņš arī aicināja IAEA veikt izmeklēšanu.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs tviterī izsmēja Netanjahu uzstāšanos.

"Nekāda lietišķās mākslas izstāde nenoslēps to, ka Izraēla ir vienīgais režīms mūsu reģionā ar slepenu un nedeklarētu kodolieroču programmu," norādīja Irānas ministrs.

"Ir laiks Izraēlai atzīties un atklāt savu nelegālo kodolieroču programmu starptautiskajiem inspektoriem," viņš aicināja.