foto: Sputnik/Scanpix
Telekanāls: EDSO Austrumukrainas misijas līdzstrādnieks Krievijas izlūkiem nodevis slepenus datus
EDSO misijas priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Hugs.
Pasaulē
2018. gada 18. jūlijs, 09:02

Telekanāls: EDSO Austrumukrainas misijas līdzstrādnieks Krievijas izlūkiem nodevis slepenus datus

Jauns.lv

Ukrainas austrumos izvietotās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Īpašās monitoringa misijas iekšējie dokumenti, pēc visa spriežot, nonākuši Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) rīcībā, otrdien ziņoja Vācijas telekanāls ARD, atsaucoties uz žurnālistu veikto izmeklēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Telekanāla rīcībā nonākusi digitālo datu nesēja kopija, kas pirms tam bijusi Krievijas specdienestu līdzstrādnieka rīcībā.

FDD bijusi iespēja piekļūt EDSO misijas iekšējām atskaitēm, misijas priekšsēdētāja vietnieka Aleksandra Huga korespondencei un EDSO iestāžu detalizētiem plāniem.

Dokumentu vidū, kas varēja nokļūt Krievijas izlūku rīcībā, bija arī dosjē par misijas līdzstrādniekiem. Tajos norādītas viņu atrašanās vietas, aprakstītas rakstura īpašības un paradumi, pat tas, kāda tipa sievietes viņiem patīk labāk, attiecības ar alkoholu un finanšu stāvoklis, vēsta ARD.

Dokumentus Krievijas aģentiem nodevis kāds no EDSO misijas līdzstrādniekiem.

Hugs telekanālam sacīja, ka misija centīsies tikt skaidrībā par iespējamo datu noplūdi.

"Mēs šo situāciju uztveram nopietni. Bet mums ir nepieciešamas detaļas, lai varētu veikt notikušā pārbaudi un nepieciešamības gadījumā spert atbilstošus soļus," viņš skaidroja.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Pēdējos četrus gadus neapbruņoti EDSO novērotāji Austrumukrainā ir uzraudzījuši trauslo pamieru starp Ukrainas spēkiem un Maskavas atbalstītājiem kaujiniekiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās