foto: REUTERS
Radikāls islāmists, kuru valsts palaida brīvībā: atklājas jaunas detaļas par 36 gadus veco Ljēžas slepkavu
Policists pie apšaudes vietas Ljēžā sēro par kolēģu nāvi.
2018. gada 30. maijs, 08:01

Radikāls islāmists, kuru valsts palaida brīvībā: atklājas jaunas detaļas par 36 gadus veco Ljēžas slepkavu

Jauns.lv / LETA

Izrādījies, ka vīrietis, kas otrdien Beļģijā noslepkavoja divas policistes, varasiestādēm jau bijis zināms kā radikālā islāma pārstāvis, taču, neskatoties uz to, viņš saņēmis atvaļinājumu no ieslodzījuma vietas, kur izcietis sodu par iepriekš pastrādātajiem noziegumiem.

Slepkava, pieslējies islāmistiem, atrazdamies cietumā. Vīrietis, kas identificēts kā Beļģijas pilsonis Benjamins Hermans, otrdien Ljēžā izsekojis divas policistes un ap plkst.10.30 (plkst.11.30 pēc Latvijas laika) uzbrucis tām ar nazi un abas vairākkārt sadūris. Pēc tam viņš, izmantojot policistēm atņemtos šaujamieročus, abas attiecīgi 45 un 53 gadus vecās sievietes noslepkavojis.

foto: REUTERS
Policists pie apšaudes vietas Ljēžā sēro par kolēģu nāvi.

Pēc tam uzbrucējs nošāvis kādu 22 gadus vecu vīrieti, kas sēdējis ielas malā novietotā automobilī. Noslepkavotais bijis skolotājs vienā no Ljēžas vidusskolām. Vēlāk Hermans ielauzies šajā vidusskolā, kur sagrābis par ķīlniecēm divas darbinieces.

Skolēni pa rezerves izeju tika evakuēti, un neviens no tiem nav cietis. Kad skolā ieradās policija, uzbrucējs uz kārtības sargiem atklāja uguni, un vairāki policisti guvuši ievainojumus kājās. Pēc pusstundu ilgas operācijas policija vīrieti nošāva.

Uzbrucējs Beļģijā nogalinājis 2 policistus un garāmgājēju

Bruņots vīrietis otrdien Beļģijas pilsētā Ljēžā nošāvis divus policistus un garāmgājēju, pirms viņu pievārējuši likumsargi, paziņoja pilsētas prokuratūra.

gallery icon
60

Četri ievainotie policisti, no kuriem vienam sašauta kājas artērija, nogādāti slimnīcā. Skola trešdien un, iespējams, arī ceturtdien paliks slēgta, jo skolēniem nepieciešama psiholoģiskā palīdzība.

Tiek ziņots, ka, pārvietojoties pa Ljēžas ielām, slepkava izkliedzis islāmistu tradicionālo saukli "Allahu Akbar" ("Dievs ir varens!").

Lieta klasificēta kā "teroristisks uzbrukums" un nodota federālajai prokuratūrai, kas atbildīga par teroraktu izmeklēšanu. 1982.gadā dzimušais Hermans vairākkārt sodīts par laupīšanu, piekaušanu un par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām.

Kopš 2003.gada viņš izcieta kārtējo cietumsodu Maršanfamenas cietumā. Viņu bija paredzēts atbrīvot tuvāko divu gadu laikā, un mediji ziņo, ka viņam pirmdien piešķirts 48 stundu atvaļinājums it kā darba meklēšanai, lai gan policijai bijis zināms, ka viņš cietumā kontaktējies ar islāma ekstrēmistiem un bijis iekļauts "radikalizēto" personu sarakstā.

Hermans jau ticis meklēts par citu pirmdien pastrādātu kāda viņa senas paziņas slepkavību vienā no Maršanfamenas apkārtnes pilsētiņām, tomēr vietējā prokuratūra paziņojusi, ka vēl nav konstatējusi saikni starp abiem noziegumiem.

Tēmas