foto: EPA/LETA
Noslēgta vienošanās par jaunās Itālijas valdības izveidi
Itālijas populistiskās Pieczvaigžņu kustības M5S līderis Luidži Di Maio.
Pasaulē
2018. gada 18. maijs, 14:53

Noslēgta vienošanās par jaunās Itālijas valdības izveidi

LETA

Itālijas populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) piektdien paziņojusi, ka panākusi vienošanos par koalīcijas valdības programmu ar labējo Līgu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Šodien mēs beidzot esam pabeiguši visas līguma daļas pārmaiņu valdībai. Es esmu ļoti priecīgs," M5S mājaslapā paziņoja M5S līderis Luidži Di Maio.

Līgumā noteikts, ka nākamā valdība atteiksies no taupības pasākumiem un palielinās deficītu, pieprasīs izbeigt sankcijas pret Krieviju, prasīs Eiropas Savienības (ES) finansējumu lielākiem sociālajiem izdevumiem un aizturēs nelegālos imigrantus.

"Valdības rīcība būs vērsta uz valsts parāda samazināšanu, nevis balstoties uz nodokļu ieņēmumiem un taupību, uz politiku, kas nav sasniegusi savu mērķi, bet uz IKP palielināšanu, atdzīvinot iekšējo pieprasījumu," teikts dokumentā.

Kā noteiks līgumā, koalīcija samazinās fizisko un juridisko personu ienākumu nodokļus līdz 15-20% līmenim, ieviesīs vismaz 780 eiro lielus ikmēneša "pilsoņa ienākumus" zem nabadzības robežas dzīvojošajiem cilvēkiem un tajā pašā līmenī paaugstinās minimālās pensijas.

Koalīcija Krievijai noteikto sankciju atcelšanu raksturo kā "vēlamu", kā arī plāno būvēt aizturēšanas centrus visiem nelegālajiem imigrantiem, kurus paredz deportēt, to skaitu lēšot uz 500 000.

Dokuments satur aicinājumu gan Itālijai, gan ES slēgt divpusējus līgumus ar trešajām valstīm par nelegālo imigrantu repatriāciju.

Koalīcijas līgumā paredzēta arī patvaļīgo čigānu apmetņu likvidācija, imamu reģistra izveide un "radikālā islāma apvienību" tūlītēja slēgšana.

"Pietiek laikrakstu un televīzijas melu. Te ir realitāte," paziņojot par saskaņoto valdības programmu, Feisbukā norādījis Līgas līderis Mateo Salvīni.

58 lapaspuses biezajā dokumentā tomēr nav pieminēta valsts izstāšanās no eirozonas, kuru paredzēja vairākas medijiem nopludinātās koalīcijas līguma sākotnējās versijas.

Lai gan atteikšanās no Eiropas kopējās valūtas vairs netiek ierosināta, abas partijas dokumentā paziņojušas par savu nolūku "kopīgi ar Eiropas partneriem" pārskatīt bloka "ekonomiskās pārvaldības ietvaru".

Koalīcijas līgumā uzsvērts, ka nepieciešama tāda monetārā savienība, kas ir "piemērota pašreizējai ģeopolitiskajai un ekonomiskajai nestabilitātei un atbilst ekonomiskās savienības mērķiem".

Tagad koalīcijas līgums tiks nodots apstiprināšanai tiešsaistes balsojumā M5S ierindas biedriem. Di Maio paziņoja, ka balsojums notiks piektdien no plkst.10 līdz plkst.20 (no plkst.11 līdz plkst.21 pēc Latvijas laika).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Arī Ziemeļu līga konsultēsies ar saviem biedriem par vienošanos, nedēļas nogalē organizējot neformālus balsošanas iecirkņus sabiedriskās vietās.

Koalīcijas līgums, cerams, pieliks punktu politiskajam strupceļam, kādā Itālija nonākusi pēc 4.martā notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Ja abu partiju ierindas biedri to apstiprinās, tas tiks pirmdien iesniegts prezidentam Serdžo Matarellam, kuram jāpiekrīt partiju izvirzītajam premjerministra kandidātam.

Di Maio jau paudis pārliecību, ka pēc vienošanās par valdības programmu valdības vadītāja izraudzīšanās vairs nebūšot problēma.