Krievija sūkstas, ka Londona atsakās nodrošināt pieeju Skripaļa lietas materiāliem
Pasaulē
2018. gada 13. marts, 18:34

Krievija sūkstas, ka Londona atsakās nodrošināt pieeju Skripaļa lietas materiāliem

Jauns.lv

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien, 13. martā paziņoja, ka Lielbritānijas valdība atteikusi Maskavai piekļuvi materiāliem, kas saistīti ar uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Tiklīdz parādījās baumas, ar kurām tiek barota visa Lielbritānijas vadība, par to, ka Skripaļs saindēts ar Krievijā izstādātu nervus paralizējošu vielu, mēs nekavējoties iesniedzām oficiālu notu par piekļuvi šai vielai, lai mūsu eksperti to varētu izanalizēt," paziņoja Lavrovs.

Tāpat Krievija pieprasījusi piekļuvi visiem ar izmeklēšanu saistītiem faktiem, kur viena no cietušajām ir Krievijas pilsone Jūlija Skripaļa, teica Krievijas ārlietu ministrs.

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova atbildes nepārsteidza.

"Uz šiem legālajiem lūgumiem mums atteica, tāpēc pirms uzstādīt ultimātus par atskaitīšanos Lielbritānijas valdībai 24 stundu laikā, lai viņi ievēro savus pienākumus un starptautiskos likumus, šajā gadījumā konvenciju par aizliegtajiem ķīmiskajiem ieročiem," strikti noteica Lavrovs.

Karavīri aizvāc automašīnas, kas atradās krievu spiega indēšanas vietā

Automašīnas, kuras, iespējams, nonāca saskarē ar nervus paralizējošajām vielām, ko izmantoja uzrbukumā Krievijas spiegam, tika aizvāktas no Solsberi policijas stāvlaukuma.

gallery icon
43

Putins smīn par žurnālista jautājumu

Aģentūras "Reuters" video redzams, kā BBC žurnālists notver Putinu un lūdz komentāru saistībā ar saindēšanas skandālu. "Vai Krievija stāv aiz Skripaļa saindēšanas?" vaicā žurnālists, uz ko Putins vāji slēptā smīnā atbild, ka atbraucis runāt par lauksaimniecību, par dzīves apstākļu uzlabošanu, bet "jūs man te vaicājat par kaut kādām traģēdijām. Tieciet no sākuma skaidrībā," pauda Krievijas līderis.

Meja par ķimikālijas izcelsmi

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja jau pirmdien atzina, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu "ļoti iespējams" ir atbildīga Krievija. Pēc Mejas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Krievijas vēstnieks Londonā pirmdien tika izsaukts sniegt paskaidrojumus, vai tā bijusi "Krievijas valsts tieša rīcība", vai arī rezultāts "kontroles zaudēšanai" pār nervus paralītisko vielu krājumiem. Tie ir vienīgie iespējamie divi iemesli, kāpēc Lielbritānijā konstatēta šī viela, sacīja Meja.

Pēc Mejas teiktā, uzbrukumā izmantotā ķimikālija identificēta kā nervus paralizējošo vielu grupā "Novičok" ietilpstoša viela, kas izstrādāta PSRS Aukstā kara beigās.

Solsberi policija pie restorāna, kuru slēdza pēc krievu spiega saindēšanās

Aculiecinieks, kurš izsauca ātro palīdzību, grafiski aprakstīja bijušā Krievijas spiega Sergeja Skripaļa saindēšanos. Lielbritānijas policija paziņoja, ka divi cilvēki: 66 ...

gallery icon
17

Kā norādīja Meja, ja pierādīsies, ka aiz Skripaļa un viņa meitas saindēšanas stāv Maskava, Lielbritānija to uzskatīs par "nelikumīgu spēka pielietošanu" no Krievijas puses.

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās