foto: AP
Murgs, kas sagaida 3,7 miljonus iedzīvotāju: Keiptauna pavisam reāli var palikt bez lāsītes ūdens
Pasaulē
2018. gada 26. janvāris, 06:45

Murgs, kas sagaida 3,7 miljonus iedzīvotāju: Keiptauna pavisam reāli var palikt bez lāsītes ūdens

Kasjauns.lv

Dienvidāfrikas otrās lielākās pilsētas Keiptaunas mērs brīdinājis iedzīvotājus un tās potenciālos apmeklētājus, ka šā gada aprīlī pilsētā pilnībā beigsies ūdens.

Sausums, kas mijas ar izmisumu: Keiptaunā var beigties ūdens. Pavisam!

Dienvidāfrikas otrā lielākā pilsēta Keiptauna varētu kļūt par pirmo pilsētu pasaulē, kas pilnībā palikusi bez ūdens. Keiptaunas pilsētas mērs brīdina, ...

gallery icon
27

Pēc diviem ilgstošiem sausuma periodiem Keiptaunas ūdens apgādes rezervuāri ir iztukšoti. Amatpersonas ir šokētas, ka lielākā iedzīvotāju daļa ir ignorējusi norādījumus par ūdens taupību. Pilsētas mērs piebildis: “Tas ir neticami, ka lielākai daļai cilvēku ir vienalga. Nenovēršami tuvojas tā diena, kad mums nāksies nogriezt ūdens padevi iedzīvotāju mājās!”

Lai piespiestu cilvēkus domāt par ūdens taupību, visā pilsētā samazināts ūdens spiediens. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka Dienvidāfrikas otrā lielākā pilsēta Keiptauna varētu kļūt par pirmo pilsētu pasaulē, kas pilnībā palikusi bez ūdens. 

Keiptaunas pilsētas mērs brīdina, ka līdz aprīlim reģions varētu izžūt, atstājot cilvēkus bez ūdens rezervēm. Atbildīgās iestādes ir aprēķinājušas, ka ūdens piegāde beigsies pēc mazāk nekā 90 dienām, ja cilvēki neņems vērā brīdinājumus par taupību. 

Amatpersonas ir ieviesušas stingrus ierobežojumus ūdens patēriņam, tostarp, nosakot 87 litru patēriņu uz cilvēku dienā. Cilvēkiem ir aizliegts ūdeni izmantot dārzu laistīšanai, automašīnu mazgāšanai un baseinu piepildīšanai. Dušā pavadītais laiks nedrīkst pārsniegt divas minūtes. 

Ūdens krīze ir rezultāts pārmērīgajam sausumam un bezlietus periodam reģionā, kā arī populācijas pieaugumam, līdz ar ko pieaudzis arī ūdens patēriņš. 

Ūdens rezerves Keiptaunā nokritušas līdz 30 procentiem, amatpersonas brīdina, ja tiks sasniegti 13, 5 procenti, ūdens padeve tiks noslēgta visiem iedzīvotājiem, izņemot valstiski nozīmīgas iestādes, kā skolas un slimnīcas. 

Ja ūdens krānus patiešām noslēgs, Keiptaunas iedzīvotāji būs spiesti doties uz vienu no 200 pilsētas ūdens punktiem, kur viņiem tiks piešķirti 25 litri ūdens uz cilvēku dienā, vēsta “The Telegraph”.