foto: REUTERS
Erdoans vizītē Grieķijā aicina pārskatīt miera līgumu
Redžeps Tajips Erdoans.
Pasaulē
2017. gada 7. decembris, 21:03

Erdoans vizītē Grieķijā aicina pārskatīt miera līgumu

LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans, kurš ieradies vizītē Grieķijā, ceturtdien paziņoja, ka jāpārskata gandrīz 100 gadus senais abu valstu miera līgums, kas arī regulē arī strīdīgās teritorijas Egejas jūrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Divu dienu vīzītē Atēnas Erdoans arī žēlojās, ka etniskajiem turkiem Rietumtrāķijā, Grieķijas ziemeļaustrumos, 1923.gadā noslēgtais Lozannas miera līgums neļauj izvēlēties savus reliģiskos līderus.

Turcijas prezidents pirms tam Grieķijas raidorganizācijai "Skai" norādīja, ka līguma pārskatīšana nāks par labu abām valstīm un uzlabos to attiecības.

Grieķijas prezidents Prokopis Pavlopuls savukārt paziņoja, ka Lozannas miera līgums, kas nosaka Grieķijas robežas, nav pārskatāms.

Vēlāk Grieķijas televīzijā pārraidītajās sarunās ar Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru Erdoans ieņēma samiernieciskāku nostāju, uzsverot, ka kaimiņiem agrāk pieļautās kļūdas jāatstāj pagātnē un attiecības jāveido uz "stingrākiem pamatiem".

"Atstāsim pagātnē pustukšu glāzi un skatīsimies uz pilnu glāzi," aicināja Erdoans.

Attiecības Grieķijas un Turcijas starpā aizēnojuši teritoriālie strīdi Egejas jūrā, bet 1996.gadā abu NATO sabiedroto starpā divu neapdzīvotu salu dēļ teju vai izraisījās karš.

Erdoans Grieķiju apmeklēja 2010.gadā, vēl esot premjerministra amatā, bet šī ir pirmā Turcijas valsts galvas viesošanās Grieķijā pēdējo 65 gadu laikā, bijušajām ienaidniecēm cenšoties uzlabot diplomātiskās attiecības un ekonomiskos sakarus.

Ciprs Ankarā viesojās pirms diviem gadiem.

Gaidāms, ka sarunās Atēnās tiks runāts arī par migrācijas jautājumu, Kipru un Erdoans atkārtos prasību, lai Grieķija izdod Turcijas virsniekus, kuri aizbēga pēc pērnā gada jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma.

Grieķijā no Turcijas migrācijas krīzes laikā 2015. un 2016.gadā ieradās vairāk nekā migrantu, līdz Eiropas Savienība (ES) 2016.gada pavasarī ar Ankaru noslēdza līgumu par nelegālās imigrācijas apkarošanu.

Turcija aizvadītā pusotra gada laikā ir apkarojusi daudzus cilvēku kontrabandas tīklus un noslēgusi robežu uz tā saukto Balkānu migrācijas maršrutu.

Erdoans arī pieprasījis izdot astoņus karavīrus, kuri pēc puča mēģinājuma ar helikopteru ieradās Grieķijā. Grieķijas tiesas ir atteikušās viņus izdot, norādot, ka viņiem dzimtenē var netikt nodrošināta taisnīga tiesa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Grieķijas varasiestādes Atēnās uz Erdoana vizītes laiku ir dislocējušas apmēram 3000 policistu un aizliegušas pilsētas centrā rīkot demonstrācijas.