foto: LETA
1,70 m gara grieķu policiste uzvar Eiropas Tiesā par diskriminēšanu auguma dēļ
Latvijā policijā nav noteikti auguma standarti.
2017. gada 29. oktobris, 06:10

1,70 m gara grieķu policiste uzvar Eiropas Tiesā par diskriminēšanu auguma dēļ

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienības Tiesa atzinusi, ka, nosakot vienādas minimālā auguma garuma prasības policistiem un policistēm, tiek īstenota netieša dzimumdiskriminācija, jo sievietes tādējādi nostādītas nelabvēlīgākā situācijā.

Ar prasību tiesā vērsās kāda grieķiete, kuras pieteikums mācībām Grieķijas policijas skolā noraidīts, jo viņas garums nav sasniedzis 1,70 metrus, kas bijis standarts abu dzimumu kandidātiem.

Tiesa skaidro, ka kandidātu fiziskās īpašības ne vienmēr ir svarīgas uzdevumos, kas jāveic policijas amatpersonām. Piemēram, palīdzības sniegšanai pilsoņiem un satiksmes kontrolei nav skaidri nepieciešams liels fizisks spēks.
Latvijā auguma standarts paredzēts robežsargiem – 1,65 metri, gan vīriešiem, gan sievietēm.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava informē, ka policistiem šāds ierobežojums nav paredzēts.

Arī Liepājas pašvaldības policijā nav noteikti nekādi garuma parametri, un īsākā likumsardze ir 1,54 metru augumā, atklāj policijas pārstāvis Kaspars Vārpiņš.

Lai iestātos darbā policijā Latvijā, ir jāiztur fiziskās sagatavotības pārbaudes, garumu vai īsumu vērā neņemot, tikai sievietēm normatīvi ir zemāki, un arī līdz ar vecumu tie samazinās. Policistam jābūt Latvijas pilsonim, pilngadīgam, rīcībspējīgam, nesodītam par tīšu noziegumu, ar vismaz vidējo izglītību, jāpārvalda valsts valoda, nedrīkst būt atvaļināts no dienesta ar disciplinārsodu.

Darbā policijā var pieņemt vecumā no 18 līdz 40 gadiem, tomēr ar īpašu priekšnieka rīkojumu, ja nepieciešams, var pieņemt arī vecākus cilvēkus.