foto: EPA
Žurnālisti atklāj, kā par Eiropas naudu šikojis Žans Klods Junkers
Junkers divos mēnešos spējis notērēt pusmiljonu - braucienos un viesnīcās.
2017. gada 9. augusts, 22:17

Žurnālisti atklāj, kā par Eiropas naudu šikojis Žans Klods Junkers

Kasjauns.lv

Beļģijas izdevums "Knack" sadarbībā ar spāņu žurnālistiem izpētījis, kā Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers, pildot amata pienākumus, šķiedies ar naudas līdzekļiem, trešdien vēsta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vislielāko sašutumu izsauc Junkera "privātais gaisa taksis", proti, ārkārtīgi dārgi lidojumi ar privāto lidmašīnu. Piemēram, viens šāds lidojums uz Romu kopā ar 9 cilvēku delegāciju maksājis 25 000 eiro. Tas viss - par nodokļu maksātāju naudu.

Divos mēnešos - 2016.gada janvārī un februārī - šādiem privātiem pārlidojumiem, kā arī viesnīcu rēķiniem iztērēts pusmiljons eiro. Eiropas Komisija žurnālistiem paskaidrojusi, ka šādas summas atbilst reālajiem rēķiniem, raksta BBC.

Eiropas Parlaments ik gadu pārbaudot Junkera un viņa komandas tēriņus. Komentējot jau minēto 25 tūkstošu vērto nakts ceļojumu uz Romu, Eiropas Komisijas runassieva Mina Andrejeva paskaidrojusi, ka privātā lidmašīna tika pasūtīta tālab, ka tobrīd nebija pieejama neviena komerciālā lidmašīna, kas būtu piemērota Junkera vajadzībām un "prezidenta darba kārtībai". Arī pārējiem astoņiem valstsvīriem nebija citu variantu, kā ātri nokļūt Romā, lai tiktos ar Itālijas amatpersonām. Paša lidojuma izmaksas bijušas 2927 eiro.

foto: EPA
Junkers divos mēnešos spējis notērēt pusmiljonu - braucienos un viesnīcās.

BBC analizē, ka visu 28 Eiropas Savienības komisāru ceļojumi iecērt lielu robu budžetā, bet Eiropas Parlaments šos tēriņus atbalsta un vispār nepārskata. Lai gan ir arī ierobežojumi. Piemēram, viena nakts viesnīcā Latvijā nedrīkstot izmaksāt dārgāk kā 105 eiro.

Tāpat izpētīts, ka Eiropas viceprezidente Frederika Mogerini braucienā no Azerbaidžānas uz Armēniju iztērējusi kopumā 75 000 eiro.

Iespējams, dārgo lidojumu izmaksās ietverts arī politiķu darba laiks. Viņi šajos "nakts gaisa taksometros" lasot dokumentus, gatavojas tikšanām, skaidro Andrejeva. 

Pētnieki vairākus gadus sekojuši līdzi Eiropas Savienības amatpersonu ceļojumiem, cenšoties iegūt detalizētu informāciju par ierēdņu izdevumiem. Galu galā arī pati Eiropas Komisija nenoliedz, ka šie tēriņi rada lielu administratīvo slogu..