foto: REUTERS
Eiropas olu skandāls: Beļģija atzīst, ka zinājusi par indīgajām olām jau jūnijā
Attēlam ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2017. gada 6. augusts, 18:00

Eiropas olu skandāls: Beļģija atzīst, ka zinājusi par indīgajām olām jau jūnijā

Kasjauns.lv

Kā ziņots, no veikalu plauktiem daļā Eiropas valstu izņemtas miljoniem olu pēc tam, kad tajās atklāta fipronila klātbūtne, ko parasti izmanto insektu iznīdēšanas līdzekļos. 

Beļģija atzinusi, ka jau jūnijā zinājusi, ka olas, kas nākušas no Nīderlandes saimniecībām, varētu būt piesārņotas ar fipronilu. Tas ir veselu mēnesi pirms tam, kad tas izskanēja publiskajā telpā. 

Valsts pārtikas drošības aģentūra savā paziņojumā norādīja, ka informācija netika nodota publiskai apskatei, notiekošās izmeklēšanas dēļ. 

Pasaules veselības organizācija uzskata, ka fipronils ir vidēji toksiska viela, kas var sabojāt cilvēka nieres, aknas un limfu, ja tas nonācis pārtikā.

“Mēs jau kopš jūnija zinājām par fipronil problēmu mājputnu nozarē. Nekavējoties tika uzsākta izmeklēšana un informēts prokurors par potenciālu krāpšanas mēģinājumu,” komentēja Beļģijas pārtikas drošības aģentūras pārstāve. 

Pēcāk gan viņa atteicās sniegt jebkādu papildus informāciju, jo to liedzot Beļģijas likumdošana. 

Jau vēstīts, ka Olas atsauktas no tirdzniecības veikalos Vācijā, Nīderlandē un Beļģijā, jo veiktajos testos fipronila līmenis izrādījies pārāk augsts.

Aptuveni 180 Nīderlandes saimniecības uz laiku slēgtas, kamēr tiek veikta kriminālizmeklēšana. Eiropas komisijas pārstāve Anna Kaisa Ikonena atklāja, ka visas iespējami kaitīgās olas ir izņemtas no aprites un situācija tiek kontrolēta.