foto: EPA/LETA
Indijā notiek prezidenta vēlēšanas
Indijas likumdevēji pie Parlamenta ēkas Deli.
Pasaulē
2017. gada 17. jūlijs, 22:05

Indijā notiek prezidenta vēlēšanas

LETA

Indijā pirmdien notikušas prezidenta vēlēšanas, kurās, domājams, uzvarēs valdošās hinduistu nacionālistu partijas kandidāts Rams Nats Kovinds.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No 4896 nacionālā parlamenta abu palātu un reģionālo likumdevēju sapulču deputātiem, kas sastāda elektoru kolēģiju, balsošanā piedalījās 99%.

Jurists un bijušais Bihāras štata gubernators Kovinds, kuru izvirzījusi premjerministra Narendras Modi vadītā Indijas Tautas partija (BJP), tāpat kā viņa vienīgā sāncense - Nacionālā kongresa (INC) kandidāte Meira Kumara, pārstāv nepieskaramos, kas ieņem zemāko pakāpi tradicionālajā kastu sistēmā.

foto: EPA/LETA
Indijas likumdevēji pie Parlamenta ēkas Deli.

BJP, kas guva pārliecinošu uzvaru 2014.gada vispārējās vēlēšanās, pirmo reizi ir izdevies savākt vairākumu elektoru kolēģijā, kurā tradicionāli dominējis INC.

Lai gan Indijā prezidentam pamatā ir ceremoniālas funkcijas, eksperti uzskata, ka 71 gadu vecā Kovinda ievēlēšana nostiprinās Modi pozīcijas, jo valsts galvam ir nozīmīga loma tādos politiskās krīzes brīžos, kad vēlēšanās neviena partija nav ieguvusi absolūto vairākumu vai kad nepieciešams atlaist kāda štata likumdevēju sapulci.

Balsu skaitīšana un rezultātu pasludināšana paredzēta ceturtdien.